師爺爺蘇丫嘛 火牛 衰狗 雙番東 冷佬 肥華丫嘛

166 回覆
13 Like 1 Dislike
Jimmy仔
出面黃衫條女個波咁大 係咪堅架

行唔行啊

跳快啲

再快啲
唔洗急喎,食埋條蕉先啦
唔洗急喎,食埋條蕉先啦

惡過人咪出聲
新加坡廣告都有
3係咪應該加吳震宇
笑咩呀您 ?
同我食左佢

新加坡唔係不嬲總理權力大過總統嫁咩
好似開國果陣都有印度籍總統
但李家好似放緊權

唔關事架,「總理就由議會最大黨既黨魁做」,議會最大黨緊係惡晒架啦,上年議會大選李顯龍既人民行動黨大勝丫嘛,成日話李光耀幾獨裁幾獨裁,佢都有跟足規矩每5年搞一次大選架喎,但係新加坡人民每次都投佢之嘛,所以佢咪做足30年囉

新加坡既反對黨係理論上有機會贏
因為假假地有個遊戲玩,只係遊戲規則有利PAP

香港?特首個game玩都冇得玩
立法會先天就一半議席比左建制先,比你直選選到?我再DQ你

咁公平d講其實其他黨派根本無機會贏架喇,畢竟人民行動黨由新加坡60年代獨立之後執政到而家,為當地人民做左好多野,上年大選人民行動黨好似拎到9X%票數,議會入面其他黨派好似最多拎到1席,重點係就算大家都知人民行動黨都會贏,但係新加坡政府都係會解散議會搞大選,呢個行為係真正尊重民主、自由既君子行為

你要知道
反對黨贏嘅選區之後嗰幾年“唔知點解”係會無乜資源

點會咁做姐,咁你係執政黨,你做得越差,d人會怪執政黨架嘛,再加埋其他黨派吹下風,咁咪更加多人投其他黨派囉,其他黨派都唔知幾開心啦,台灣上次大選國民黨大敗都係因為呢個原因之嘛,議會、總統雙輸比民進黨

真正民主包括有civil liberty同埋公平嘅選舉
新加坡有公平嘅選舉 但係限制咗國民嘅civil liberty 呢種情況逼使大部份選民只會/只夠膽投執政黨
香港有Civil liberty(日漸消失緊) 但係無公平嘅選舉 情況係點就大家有目共睹 示威多但係難以影響政府一意孤行嘅政策
台灣而家嘅情況係兩者兼備 有真正嘅民主 但係民主亦唔係萬能 所以仍然存在好多社會問題 而其實藍綠嘅支持度亦唔係想象中係民進黨一面倒
不過都係嗰句 民主唔係完美嘅制度 但係係相對而言暫時最少缺點嘅制度
始終尊賢為帝 Philosopher King呢啲嘢 真係FF下就好

好似

唔算offtopic啦,拍戲就係為左提高人對現實既興趣,等於d人初初唔鍾意歷史,但又鍾意打機,陰差陽錯下打三國誌,慢慢就對中史有興趣。
我同阿公做野
3係咪應該加吳震宇

加埋生抽黃
3係咪應該加吳震宇

加埋生抽黃

同埋鄭伊健
笑咩呀您 ?
同我食左佢

唔gur呀 惡過人你咪出聲囉
笑咩呀您 ?
同我食左佢

唔gur呀 惡過人你咪出聲囉

我要佢地驚我,我要做辦事!
望咩呀?
唔識佢地呀?
全部大佬黎架!
有麟有角架!!
望咩呀?
唔識佢地呀?
全部大佬黎架!
有麟有角架!!

報應,報應呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞