[本地足球] 2022/23 港超聯、亞冠、亞協及香港隊討論區 (57)

1001 回覆
2 Like 4 Dislike
英格蘭人平時都唔會喺溫布萊踢開啦下話
人地勁踢咩都得
我哋廢個熟悉感就好緊要
其實香港大球場平時港超都唔會踢
但都係港隊主場
主場最緊要都係唔使舟車勞頓,水土不服,同有球迷助威姐,球場大細草地長短又可以自己訂
旺角場贏緬甸2:0
大球場和0:0
當然細節嘢未必真係好影響件事
但係球員踢開個場一定會發揮得好啲
咁不如試吓羅振庭打中堅
咪玩啦,米7都冇真係咪撚再打中堅啦
金信煜已經做咗傑志ge體測?
係香港既話要同家長sell 網球游水劍擊玩得好加讀書叻係可以攞NCAA D1 Scholarship ,姐係好似何詩蓓咁。一旦個運動去唔到職業都有個Degree。
其實好簡單
香港一邊讀書 一邊踢職業
壞處
1. 分心學業 職業練波練唔足
2. 冇得外流
3. 香港學界大專水平差 對提升水平冇幫助
4. 休息時間減少 要補課

好處
1. 學位對父母有交代

日本美國另作討論
冠忠.南區足球會 KC.Southern District Football Club

《杜馬思回歸》

由於杜度受傷,預計養傷一段時間,冠忠南區已經從傑志借用中堅杜馬思,補充防守人腳。

杜馬思曾經在2015年至2017年效力,他對於今次重返球隊感到開心,他說:「我過去曾經踢了兩季,有很好的回憶,今次能夠重返球隊,感到高興,我會盡自己所能協助球隊及隊友爭取成績。」

Welcome back Tomas❤️

球員資料
杜馬思Tomas Maronesi
出生日期:7.4.1985(37歲)
身高:1.80米
位置:後衛
球衣號碼:12
在港曾效力球會:標準流浪、黃大仙、佳聯元朗、傑志
睇咩科姐 好似孫銘嗰科咪hea到仆街
人工應該知嘅
似係年期同埋條款就睇體檢結果再改
🇻🇳 Hanoi FC claim domestic treble
🇦🇺 Stalemate between Melbourne City & Adelaide United
🇭🇰 Six wins in a row for Kitchee
🇹🇭 Buriram continue their march towards the title

📰 All this and more in this week's ASEAN & East Asia Wrap 👇

bit.ly/ASEAN_East_Asia_Wrap

#ACL | #TopicTuesday

https://m.facebook.com/theafccl/photos/a.228540597215839/5870026553067187/?type=3&mibextid=qC1gEa
21年
「孫銘」另一身份則是中文大學工商管理學系三年級學生,他強調出席球隊練習屬首要條件:「惟有盡量調堂遷就,唔好撞練波時間,因為唔出席嘅話,會影響到全隊嘅訓練進度。」「孫銘」透露有次撞正球隊操練而「走堂」,但由於教授比較嚴格,因此事後收到警告信,自己需要親自向教授道歉及解釋。
每天練習後再拖着疲倦的身軀上堂,甚至要犧牲休息時間做功課及温習,「孫銘」承認感到攰,但認為這種生活方式豐富了人生經歷,因此仍然感到十分值得

20年
眼見年紀稍大的徐宏傑及陳俊樂外流後的進步,他也對衝出香港抱一定期望,不過不敢將目標放得太高:「之前有兩個98、99年出生的韓國球員在凱景跟操,金玟基說他們在國內也是K3球員,我覺得自己的水平和他們差不多,所以先放在K3吧。」但孫銘謙下學期將升讀中文大學二年級,一旦外流的話將要暫停學業,他亦坦言要再深思熟慮。
#WeAreHongKong
與家長傾談之下,大家都明白香港大環境不利發展足球。政府無大力支持(但每年比左幾多錢足總?);足總有否有效地運用資源?唔駛問都知;本地球員薪酬低;學業始終最緊要。

的確環境係困難,但係真係連少少改變都左唔到?政府同足總可能真係改變唔到,但其他野呢?
訓練系統:引入及將日本訓練系統融入
學業:三笘薫是最好例子,而球員係咪真係唔可以兼顧學業加足球?我地亦希望可以與大學合作,將足球與學業聯繫在一起。
薪酬:香港經濟蓬勃,資金一定有,但在商言商,現階段的確看不到有咩誘因,可以吸引到商家。球賽水平當然係一個因素,但仲有啲咩其他因素?當係網上笑緊球衣排行榜嘅時候,又有冇諗過自己見識有幾淺窄?

香港足球環境困難係鐵一般事實,但唔係冇任何野可以做,但同時問題亦有好多,亦相信唔係個別party嘅問題。想要進步,必須找出及承認自己問題,再去搵方法改善,但要面對自己問題對於人黎講唔係容易,但如果咁都做唔到,甚至唔嘗試做,就唔好再奢望香港足球會有咩進步。

而黎緊我地亦會講下關於香港足球各方面問題,亦會再有重大消息宣佈,敬請留意我地啦。
https://www.instagram.com/p/CoEiEvHypAB/?igshid=YmMyMTA2M2Y=
重大消息宣佈
係咪屠翹正式加盟
或者係幫流浪入多個日援?
肥彭 慕沙 艾華
鞠 基斯 佐佐木
Khan 高達 Tomas 畢頓

史上最攻
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞