[本地足球] 2022/23 港超聯、亞冠、亞協及香港隊討論區 (57)

1001 回覆
2 Like 4 Dislike
主場館

主場館隔壁個運動場

到時邊隊會用呢個運動場做主場
九龍城上港超,應該可以用主場館?
點解啲運動場永遠唔可以起兩面看台
已經有小西灣
城門谷
因為有一邊會冇人用
城門谷就係樣板
個跑道闊到不得了
【茹子楠造訪青年梯隊訓練】

本會前青訓球員現效力中超球隊梅州客家的茹子楠,上星期三晚到訪石峽尾公園球場,在青訓總監黃鎮宇陪同下向一眾青年梯隊球員分享及指導。

茹子透過這次造訪向下一代球員分享部分經驗,回饋會方對他的培訓。在分享中他不忘感謝一眾前隊友及教練團,並憶述一次經歷。

茹子指由17歲開始跟隨黃sir(即黃鎮宇)訓練,每天都被他督促。直至一次他安排我在港超賽場中出任正選,但自己因表現不佳,經過半場後就被換出,當時我在後備席愁眉苦臉,他便走過來解釋原因:「今個星期你用努力爭取得正選的位置,但你自己看看剛才的表現,機會就是這樣流逝。」自此茹子就每天主動尋求兩位教練黃Sir及羅sir(羅志焜)幫助,於練習前或後幫助自己加操,並指在日常訓練中梁Sir(梁振邦)的提點對我的成長幫助也很大,盼青訓梯隊球員珍惜眼前一眾教練團的指導。
主埸館冇跑道
搭車經過遠睇仲未成形
Plan 2024落成,預2025-2026年真係搞掂,而家先2023年1月,有排啦
我指個副場

港超球隊都唔會用大場啦
唔知大場啲櫈咩色呢?
如果係紅色 港隊踢時就算坐唔爆都應該幾型
今日傑志仲未公佈國腳加盟,臨門撻Q?
用藍色,所以啱曬垃隊做主場
傑志都係藍色
還掂都咁柒,叫界限街藍浪改名做承啟道藍浪
東方???
日本大學完全兩回事啦師兄
大學注冊球隊有成400隊
一年四季有聯賽有杯賽 比賽量直迫職業
再講日本過去十年比較出名嘅國腳 幾次世界杯經驗
長谷部誠 Honda Kagawa 內田篤人 Inui 岡崎慎司Minamino
新d嘅 堂安律 久保
全部冇讀大學直接高中出道
講得出名讀過大學嘅咪3000 長友佑都

睇過訪問
大學生在日本能成為職業聯賽球員的比例大概是1%
有料嘅一早係高中就被人scout左
好似3000咁嘅例子十年都冇一個啦

香港大學比賽講黎講去咪又係大專杯同成龍杯(唔知仲有冇)
一年連十場正式比賽可能都冇
先唔講水平點同日本比
比賽量仲爭咁遠

樂仔如果冇去大埔直接20/21歲外流
宜家一定唔止係一個工兵
完?
樂仔如果冇去大埔直接20/21歲外流
宜家一定唔止係一個工兵
嗰陣邊有咁好資源
Thank you, Kaan!

標準流浪跟球員簡古爾終止合約,相關手續已經完成,本會感謝簡古爾在效力期間的貢獻,並祝福其今後一切順利。
has not decided同decided not to係兩個意思
巴西球員又走
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞