[真事/少甜愛情]《所有角色都係player嘅愛情故事》(3)

492 回覆
76 Like 7 Dislike
我在地鐵站等候阿俊和雷達,見兩人仍未現身,我只好靠在站外的欄杆等候他們。剛好收到了「她」的訊息。

她:你今晚又去LKF?

我:係啊,而家等緊frd嚟再搭車

她:肯定又去食女啦

我:唔會啦,今日下晝先同你搞完,再射就射血喇!

她:都唔知係咪,你晏啲就會有力啦

我:冇啦,最多今晚過嚟你度瞓,橫掂聽日星期日

她:都可以嘅,你幾點嚟先,太夜我就唔等喇

我:就走話你知啦

在我發出訊息之際,阿俊和雷達正好在行人天橋旁的樓梯下來。他們老遠就看見了靠在欄杆的我,于是直接就向著我走過來。

「喂!晏晝!」阿俊在不遠處說,又指著附近的地鐵站閘口。

我馬上收起電話,向他倆揮手示意。接著,我急步地走向停在閘前等我的兩人。三人在閘口前面匯合,然後逐一拍卡入閘。

別以為我們忘了阿真。由於他住在另一區,因此我們只好直接在中環站等他。雖然這樣來回往返中環似乎有點太累了,但自從從大學畢業之後我們都習慣了一個月總有幾次的「舟車勞動」。

就算路程再遠再累都好,至少我們知道大家正在派對的路上,而不是上班。

晚上的車箱空蕩蕩的,尤其是前往中環這種商業地帶就,車上的人流就更加少。登上列車以後,我們隨便選了三個空座就坐下。

我先是四處打量,又望向位於更遠處的車卡。由於乘客不多,所以我可以輕易地望到兩邊的盡頭。我發現兩邊都有不少盛裝打扮、衣著暴露的女生,根據經驗大家應該都會於總站下車。

「喂點啊~今晚搵食喎~」雷達的話打斷了我的視察行動。

「再睇啦,今日有啲攰喇~」我馬上回答說。

「攰?你會攰嘅咩?定今日食咗女咋~」阿俊一手搭在我的肩膀說。

「係囉!Kimberly?定係上次話住附近嗰個啊?」雷達附和說。

「係食完~但邊個都差唔多嘅姐!都係扑下野,冇感情嘅。」我暫時不想透露,所以只好模糊地說。

「咁又係~咁又係~」兩人同時抱臂又輕輕點頭說。

「你地又點啊,今晚到你地搵食喎!」我順勢將火棒拋向他們說。

「唔啦!放工好攰啊!」阿俊說。

「係囉,同埋而家LKF啲人好似越嚟柒喎!」雷達說。

其實我知道他們並不只是累和質素的問題才不打算找個人一夜情。這段時間除了我有不停的跟人約炮以外,他們都有。以我所知,他們兩人現在都有一個固定的炮友,自然就不需要每次都到蘭桂坊跟那些餓狼搶食。

也許對於現在的我們來說,一夜情就只有在極度飢渴的情況之下才會發生。去蘭桂坊好似變成了一項只剩下喝酒和被音樂轟炸的活動。

「都係嘅...不過你地今晚有冇拎joint先好耐冇食喇喎~」我說。

「有啦,等陣等埋阿真再搵個位食。」阿俊說。

這時,「她」又傳來訊息了。

她:你真係唔會食女咩?唔信囉!

我:唔會啦,最多等陣嚟到再嚟多次

她:好啊haha~你玩完仲有力再算!

地鐵一站一站的往前推進,線路圖上的指示燈亦一盞一盞地熄滅。那象徵著我們距離今晚的目的地越來越接近了。我望向兩邊的車卡,視線直接延展至車廂盡頭。我快速地掃視剩下的乘客,大概也心中有數哪些人會跟我們一起走到終點。

「喂有個好似幾正喎。」雷達望向同一車卡的邊緣說。

「喂好似係喎!你睇下!」阿俊附和。

我悄悄地扭頭望向車廂邊緣,發現了一個穿著短裙又露出白滑長腿的少女。

「而家上去𢲷定IG先囉~」我開玩笑說。

「咁痴線!?」阿俊哭笑不得地回答。

「呢啲野...要你上先得喎。」雷達回答說。

我只是開玩笑罷了,當然沒有瘋得直接上前問她要IG。我們三人就這樣說說笑笑,說著些無聊的笑話,很快就到達了中環站。

「列車已到達終點站....」車上的廣播說。

這聽過千萬遍的錄音、滿堂紅的車站,迅速地步出車廂的乘客,都印證著我們又再一次到達了中環。我們都不知道重覆過多少遍,也不知道將要重覆多少遍。

那名短裙少女從我們身後走上前,跟我們三人擦身而過,超越了我們之後率先踏上扶手電梯。

「又真係幾正喎~」我的眼球聚焦在她的背影說。

「但唔知點解次次喺車上面見到嘅靚女,都唔會喺club入面出撞到。」阿俊說。

「去到就自然有架啦~」雷達說。

「喂~聽你咁講,好似想搵食喎~」我笑說。

「去到再睇啦~食到就食。」雷達說。

「Wooohooo~」我和阿俊高聲和應。

三人登上扶手電梯向著那個熟悉的出口出發,在不遠處就看見了站在ATM旁邊等候的阿真。

「喂!」三人同時說。

「屌!咁撚耐!頭先仲有幾個好正嘅行過咗!」阿真說。

「唔怕啦,搵個位食完野,睇咩都會好靚。」阿俊笑說。

我們三人離開地鐵站之後並沒有馬上向著蘭桂坊前進,而是到了附近的後巷「點煙」。
終於完~多謝大家,等我休息一排下個故見。
下個故見~記住follow ig~
期待
好唔捨得
期待新故
咁突然
見好就收
樓主真人幾仆街都好,出文準時就係要respect
會等你出新故的
晝哥
樓主話完就完
果然係fuck boy嘅代表
成個故嘅真粹都比你發現
完咗好空虛
真係,點呃女都好,對讀者都有交帶
係咪姐係暗示ellis因為被帽,所以好似樓主一開始咁,變咗player
請看下回分解
太好了原來仲有下回 唔好完
下個故係續集?
第一晚冇文追
感覺好空虛
好唔慣無文睇呀
樓主寫晒啲真事之後
可唔可以作下故?
呢個故係我第一個連登日日Live既故
樓主日日都上水出文
真係好難得
其實最想寫係科幻懸疑
或者有d魔幻設定嘅故
但怕比人話我中二病
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞