[I/A]Pokemon Masters EX (122)| 寵物小精靈★卡洛斯邪惡組織篇揭幕/倒數3.5周年慶典★

1001 回覆
1 Like 2 Dislike
冰鳥生存能力係0
上buff效率都一般

最大賣點得cd加速同buddy move重用
但佢本身攻低
唔靠type skill疊攻+超場嘅話,招b move輸出都係有等於冇
所以獨特價值主要都係玩cd加速
果8隻免費神獸好似唔洗用體, 係咪都拎左先+拍5, 另外專屬五星卷唔好換走
X鹿依家開EX同強化盤既活動未完, 優先
佢同啲超能力打手 老母/代歐 都唔夾既
依家打手差唔多隻隻都一鍵buff齊要害攻擊
就算超夢夢配拉妹都夠

再加咁多攻都冇用 加多啲速/防好過啦
其他屬都又唔使用到佢
一係好似路卡咁放拍加場好過
4星券一個月換得廿張咋
依家新5星一個月幾隻
點都要揀黎升
正一傻閪
台仔

彼特(冠軍)& 伽勒爾急凍鳥
對比上面2位相對比較中庸的拍組,各方面都中規中矩的拍組,幾乎中庸到不像大師的拍組,但這也不代表他毫無用處。彼特的設計上很有一種長期戰向的特色,他最大的特點就是我方開拍可以回復自己的招式使用次數,配合次數限制的同步技和個人技讓他可以不停使用這2招。由於個人技吃4氣,同步技需要-3拍去解鎖且有下次出招0耗的關係,所以基本上彼特的出招就是不停的1耗-同步-個人技/4耗。

坦度來說,彼特的雙防數值其實相當不錯,大師被動的雙攻版本可以讓他去抵擋物特二方的攻擊。同步技雖然只能給予雙防1,但石盤也能再同時+1去提升上雙防Buff的速度。回復方面可以選擇每次開拍回血(40%)/攻擊混亂對手時回血(石盤有念力必混亂),HP在輔助中也算是數一數二的高更帶動了回復的效益。但沒有現在的一些挺住/傷害盾等特殊防禦狀態,雙防Buff也不算快,整體來說中規中矩,能坦且持續性夠強。

Buff能力,上場提供全體2速,個人技則是雙攻2要害2,雖然個人技只有2次 (上面滿) 且吃4氣,但這些副作用上面提過可以依靠同步技和被動的技能回復去解決,以他的特色來說上Buff並不快但勝在夠全面,配合像是丹噴這種雙攻要害都要但自己都不能滿的拍組來說,他是少數能全面滿足且同時保有足夠坦度的拍組 (不過諷刺的是儘管是作為少數適合丹噴的同地區輔助,他的大師被動卻和丹噴的衝突) 。另外就是他還有一定能力去拉全隊氣量,上場2速再加每次同步技都能提供全隊0耗的關係可以為全隊減輕不少壓力,石盤還能確保他的4耗必回2氣,配合同步技的0耗等於免費回2氣。但始終並沒有像地鼠這樣可以連續提供0耗和天氣加速的關係,應該很難為本來跑不起雙4耗的組隊變成跑得起來。

增傷方面,在現今各種降防,天氣坦來看,彼特在這方面顯然非常遜色,除了大師被動,唯一的增傷幾乎只有個人技能提供雙攻狀態1層,雖然說每次拍循環都能提供1層,長期下來效益還是很不錯,剋屬的話也可以考慮石盤的一次性拍後剋屬狀態G。但整體來看,現今時代來看對比領域或者降防這些一直能生效的增傷來看顯然比較遜色。由於也可以選擇去打4耗,然而作為輔助的雙攻偏低,且4耗本身和另外二鳥一樣是強3耗水準的關係,實際上帶來的傷害有限。

整體來說在現代各種提供天氣,一鍵Buff還有坦度的牛鬼蛇神群星/大師輔助中去看,彼特顯然是平庸且沒有任何亮點,但儘管如此他還是有他的用處在。各種能力雖不突出但仍能默默地為全隊帶來效益,且雙攻Buff又夠坦的拍組目前還不多的關係,因此仍然算是屬於可抽的拍組。

寫成千字 都係冇結論
徵文比賽
啲沙龍裝飾會唔會太貴
因此仍然算是屬於可抽的拍組呢句都唔算結論?
另外人地明明係香港人, 點解要屈佢做台灣人?
如果單純因為篇野係o係巴哈出就當人台仔
咁連登呢到係咪冇大陸人?
巴打你都幾癲下
打個機都咁燥
上連登大家開心打遊戲都鬧交做乜?
為左隻渣野咁上心
你同狗肉師都互咬咗成年啦
其實Galar急凍鳥冇想像中咁差啊
佢招被動技係 開左大技會回復技能次數
如果會回返招Sync技都幾屈 然後可以加物攻特攻增強下次
仲要唔係只限自己開過大技 隊友開都回復到

利:有石會照抽1隻返黎
以1% sup嚟講太易死
冇藥, 冇傷盾, 冇1hp挺
最過份係連fa4都冇
盤下面有堆自保既
大技後回血 對方暈再打回血
潛能可以揀登場慢性回復
我覺得呢隻幾有趣啊

但感覺佢個定位似係三隻鳥一齊用 Lam晒Galar大師被動
佢個定位似用嚟打長關 但依家大家講秒
打2000分都係點爆攻 冇咩機會會用佢
打長關點解唔用X鹿伊貝要用佢
真係要磨, 用Ball Guy應該玩得仲開心
https://mobile.twitter.com/absolutelypm/status/1629504756585574403/photo/2
其實對ball guy仲心動啲玩味重 過癮好多
因為個主人似你炸
佢精神有問題
為咗隻廢game咁上心
咁呢隻sup洗唔洗用計埋火力排行?
佢輸出勁啲定係樹苗龜輸出勁啲?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞