3噸回收飲品盒不知所終 「綠在觀塘」收集 碧瑤未交喵坊

190 回覆
289 Like 8 Dislike
早幾個月有人喺移民post 同我嘈香港都有環保回收
家陣睇到呢個post 真係笑出嚟
收膠袋稅就大大聲!!佢老母
因為觀塘係耶撚搞
唔係建制組織搞
建制組織搞屎棍想搶人生意/搶咗個區嚟做
根本應該每層樓有三色桶,邊個咁黐線會自己攞晒三堆嘢搭lift落地下?係唔係黐線㗎?諗吓住三十幾樓嗰啲,淨係等lift上落都要5分鐘加分鐘啦!

全部係做樣,跟住就話大家個個唔環保,收你膠袋稅,食飯用手食得啦,條魚滴注血水返屋企,痴狠線
人哋回收,每層樓都有,美國分好之後擺喺出邊自然有人回收,如果自己攞返啲樽去超級市場,仲有機入完可以攞返錢
人地咪post左圖

同一班耶撚有幾區都係佢做

點解其他區無事得佢有事
咁新蒲崗(建制組織搞)有冇事呀?
人地搞一區先唔得?
如果你話建制組織嘅區都有事
咁我個論點就唔成立啦
真,10年前我都會分類,夾啱時間,拎去老遠嘅回收點
之後揭發勁多假回收
而家真係唔會浪費自己時間,賣到錢嘅就賣,賣唔到錢直接掉垃圾筒
本身唔奸, 一簽政府D 野咁hea, 錢咁好搵, 即時轉身做奸商
所以話個政府幾咁廢

綠在要洗,但唔係度度有,家陣仲要揭俾返間運開去堆填嘅外判度處理
說好香港都是奸商
真係估到廢事

環保咁好賺pin埋出嚟啦都
公道小小嚟講,回收係民間想做,亦都有人願做
但政府當環保shit, 俾晒奸商賺錢

之後繼續假環保
一日香港冇民主 / 有政治犯
一日我都奉行YOLO去生活
外判清潔d 閪約佢無份助長
轉咩奸,本身就奸
所以對於環保,真係做到就做
有時間所洗淨拎去回收,我當賭一半機會去到真回收,無時間就算9數
以前有一人自發攪不是垃圾站做回收
不過三年疫情, 加埋綠在區區越嚟越多地方可以回收
而家都好耐無見過不是垃圾站做回收
之前心血來潮拎d鋰電去綠在xx回收
點知見到話要出殯先入得, 當自己咩料
咁咪求其掉囉, 唔叉撚滿先已經好撚俾面
內地回收價係咪高D?
屌你係咪on9,講乜撚建制

一路都講班耶撚

乜撚都唔睇就回
建制揸莊嘅綠在天后舊年先比人踢爆旗下員工揼走回收物 結果俾環保署重罰
本身奸, 就會奸上加奸。
之前仲有濕9限罪令
好難勉強民間搞手搞啦

我最記得兩件事

第一係公屋嘅回收桶爆晒幾月都係到農曆新年前清
當十幾年前我仲喺公屋住時,樓下響應政府環保多咗幾個三色回收桶
但從來未見過除咗農曆年係有人清過,塞爆咗就係咁放喺到幾個月,試可以望住最後一支塞入去嘅可樂同隔離嘅廢紙曬到變晒色
甲由四圍走都係咁
唔知係咪唔近出入口所以咁
多數係喺農曆新年期間收回走個垃圾桶
過一排放返空桶出嚟,但好快又塞爆
更唔好提舊衣回收個大箱,幾年都係咁樣

第二單係我幾年前搬出嚟去私樓住
管理處隔離有4個回收箱
我入伙就住喺嗰到,每個月嘅管理費入面有項叫回收垃圾處理費
但有次我洗好晒啲可樂同食物膠盒拎落去,撞正外判清潔過嚟收垃圾
外判叫我就咗掉去普通垃圾車上面
佢話佢地啲回收箱入面嘅嘢都係咁處理,而且入伙一直都係咁
我問佢唔係應該車去回收中心乜
佢話佢公司邊到會有多部車專門去各區收回收垃圾送去回收中心

唔係公開架咩 記得之前報過影埋收完直接去堆填
仲有傻鳩分黎放落去
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞