3噸回收飲品盒不知所終 「綠在觀塘」收集 碧瑤未交喵坊

190 回覆
289 Like 8 Dislike
環保署亦「唔係好確定(紙包盒)去咗邊」,擔心打擊公眾對回收系統的信心,署方有責任監督紙包盒去向

扮乜撚嘢吖
三色回收都係照落堆填㗎啦
碧瑤依間野攞住食環署個名做好多私人承辦合約
一日政府唔做好條環保鏈
一日我地都唔洗去做乜野所謂環保
唔好浪費自己心機同時間
唔收你運輸費,就係攞去私人承辦
啲紙盒都係出口外國,變相賺外國錢
包攬政府多份回收合約的「碧瑤廢物及回收有限公司」,項目遍布甚廣,甚至被稱「壟斷」。

有個別「不是垃圾站」則早於社交網站公開發文,「要我們幫助一個大鱷賺credit,真是不了」。碧瑤被質疑過去表現不佳,外判制度不透明不公義拒絕合作

承接政府多份回收合約,只是賺取處理費,處理別人不願做或沒有資源做的事情,不存在爭生意。

環保業lam lam脷
市民分類,仆街收錢
想整死喵坊嗎?
三色分立做吓樣嘅啫
咁直接攞你啲公屋仔女出嚟湯啦
你呢啲垃圾起碼啲心肝內臟眼角膜有用

唔好浪費其他人嘅心機,同時間對住你
碧瑤綠色淨利潤增長45% 手頭合約大增約60%至34億港元

2022年上半年,本集團成功獲得共19.5億港元新合約,成功將本集團的手頭合約由2021年12月31日約21億港元大增約60%至約34億港元(截至2022年6月30日),創本集團歷史新高,為2022年下半年及日後年度,迎來可觀的收益增長。

https://businessfocus.io/article/209344/碧瑤綠色淨利潤增長45-手頭合約大增約60-至34億港元?utm_campaign=BFHK-Web-CopyContent&utm_source=BFHK&utm_medium=Web-CopyContent

咁賺得又要介紹俾大家睇
明顯,而家幫緊喵坊
環你老母保咩
點分類你都係撈埋車去堆填區㗎啦
今晚就拎晒過年飲完啲膠樽酒樽掉落大垃圾桶算
賺2邊錢?
咁喵坊用回收做紙巾賺錢啦
用過一次抆屎發覺…買唔起又唔好用
是鳩旦啦喵坊都去新加坡咯
up乜春 叫政府做好條環保鏈又唔岩聽呀?
環保撚係咪個個都思覺失調
依間野洗地hea撚到,啲阿叔渣擋板企度遠一遠,啲水周圍彈
呢間嘢出晒名啦
但特衰最愛奸商架啦
公屋仔女,完全冇環保意識,你幾時見樓下公屋三色桶會爆滿啊 成個公屋範圍邊忽環保
最環保都係將啲公屋仔女循環再造
環保撚呢啲又唔走去抗議,淨係識搞鳩啲飲管
疫情爆咗之後都無人講飲管啦
「綠在觀塘」一直將紙包飲品盒直接交予喵坊處理,但喵坊會另外收取運輸運用

喵坊都唔好得去邊 諗住屈政府攞錢.再賺埋免費原料,製造回收紙巾商品又賺一筆 環保廁紙嚟講係定價都幾高
環保撚係咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞