3噸回收飲品盒不知所終 「綠在觀塘」收集 碧瑤未交喵坊

190 回覆
289 Like 8 Dislike
以前就算回收率高 回收質素好 最多都係比拎去出口
但以前政府推個陣咁撚有米 點會在意呢D錢 判撚哂出去就算
但我覺得鋁罐呢D又未必獲獲都係直送堆田
依家想搞環保 我就覺得有目的既
香港地你唔要囉 人地明知換到錢 咪真係拎哂你
支那想有財路 又有光環 加上將來聯合國愈黎愈多限制 洗個靚數據
呢D可以賺 到時又可以判比自己人 簽約賺一筆 回收又賺一筆
緊係想大包圍
依家唔聲唔聲推D膠樽換個少少錢
次次經過 都見到有人一大袋入緊樽 都係$$$$
咁你用多啲啦 唔阻你
按合約跟進? 政府啲合約就算鳩數啦,隨時做錯嘢仲有錢賠。
翻查傳媒報道,碧瑤廢物處理及回收有限公司2018年起,開始回收港島及新界區的玻璃樽,按合約應每月提交不少於500噸玻璃砂予政府,惟一年後僅提交了約一個月的分量。公司解釋需時調整破碎機及分揀工序,及歸咎市民未做到乾淨回收,以及不當使用回收桶

原來仲咁惡
咩邏輯嚟
Cls
本身環保就係on lun 9

愛護香港??香港你有份咩?
市民唔洗到d 垃圾靚靚仔仔我點拎去回收賣,所以去晒堆填區,政府繼續俾錢續約處理啦
喵坊重未比人拉再告國安法?
呢樣真
親身試過洗乾淨膠樽拎落樓下回收
外判既清潔工叫我掉垃圾桶
所以我一早就鳩掉,係鋰電池先去綠在乜柒,因為驚會爆炸整傷清潔工人。
佢唔係環保撚佢直程係五毛嚟
消失左咪唔洗回收
忙緊捉1蚊膠袋
依家1蚊1個超大個
勁唔環保
果D咩"綠在XX"
全部都係獻世派D小號黎
美國佬搞掂你 #341649

[手足] 專訪流亡加拿大港人:讓心回到香港過年
https://lih.kg/jxycMT
#3 回覆 - 分享自LIHKG 討論區
麻撚煩
出去綠區區度要十幾分鐘
來回都成一個鐘又要車費
掉屋企就算
你估下邊個係守滷?
戇鳩先環保
環保只係一門生意
睇見啲人真係洗到啲膠樽玻璃樽乾乾淨淨拎落去回收箱真係得啖笑
喺香港搞回收簡直係笑話
無錯
9成9係推田區架啦
半年先回收得三噸 仲要俾人偷埋去賣
揭發出嚟永遠都係唔知去咗邊 咩都唔知道
仲要政府根本冇主動監察 喵坊公佈回收率係零
俾媒體查詢先知
其他18區分分鐘都有偷 不過唔係零冇俾人查
跟住話點解堆填區仲咁多膠,再加膠袋稅就搞掂,大商佬又贏!!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞