立法會議員:月薪5萬以上人士不需派消費券

443 回覆
936 Like 493 Dislike
拎岩岩好五萬人工既人都幾慘
好彩豆緊49000
支持
一齊肛慾歡
窮既派5 皮,集中比窮啦
直接逼人躺平
本身都夠M型社會 中產乜都冇 有錢更有錢 窮人有政府
有份交稅無份收消費勞 咁公平咩 邊個立法會議員諗出黎 可唔可以成立一個監察議員既組織 成日唔用腦就提議既議案出黎 會唔會收入5萬以上派1萬 3萬以上派5000 1萬以上派3000 1萬樓下就得1000 等啲人為左拎到1萬蚊就努力向上 解決自身貧窮問題呀
連登仔50k起跳是常識吧
依D講法完全展現出講嘅人得把口,做事完全無能。鬼唔知富人無需要受資助,但你點揾依班人出嚟?當日財爺曾俊華就係知道搞咁多嘢只會浪費行政成本,所以直接全民派錢;777講到勁有理想要公平公正,每個人計晒退稅乜乜77,受助額都劃一$4000(定$5000,唔記得)一蚊都唔可以多,搞到行政費高之餘又派得慢。

講嘅,係人都識講;但議員/官員係要識得做識衡量。反正依家行政主導,立法會/區議會都係廢嘅,不會執7咗去慳返D錢好過啦。
屌你屎忽我每年交十幾萬稅仲要無消費劵不得止
仲拎我啲錢派街坊!?
我屌你老母呀
連登真係無幾個交緊稅
派錢時稅務寬減1萬
無派時兩萬
交稅個批其實等於無派
靜靜地贏ok.?
喺呢度講只會成班窮撚一齊酸你係講得啱
上年已經cut 一萬薪俸稅退稅 黎換呢一萬消費券
今年重要冇埋?
又晒氣嘢 要派就一齊派啦
燒銀紙行政費仲貴
又要逐個逐個check又要人交入息證明又要等審查
搵個幾個出嚟等得嚟人都死咗
何況有好多人收入唔穩定嘅可能時高時低
精英議員點選出嚟用下個腦得唔得
相信月入5萬up唔會貪你個幾千蚊消費卷
反而真係等錢用救命個班比你玩死呀
笑到仆街,講完幾分鐘就即刻有on9上釣,唔怪之得00後成日俾人笑智障
又可以中間賺多層錢
回復返稅寬減20000咪得....唔洗消費卷都得
【李嘉誠退休】自爆年薪只得4位數 免交薪俸稅
香港已經是低稅。
乜鬼野議員黎 聽都未聽過
有外國咁重稅再講
無返工但每月收五萬租呢?
又唔知浪費幾多行政費
有冇搞錯啊?
而家已經所有福利都比晒啲低收入人士
而且50,000月薪,今時今日香港都唔算高
拎你啲錢出嚟分俾窮人 減低貧富懸殊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞