立法會議員:月薪5萬以上人士不需派消費券

443 回覆
936 Like 493 Dislike
根本唔應該派呀,屌你老母保皇狗
打刧紅毛鬼,倒貼法蘭西
1次過三粒星位位二十萭啦
反正都係倒落海
老奉要幫佢地養基層
why?
唔天真都真係做唔到議員,無錢既人你比錢佢,佢只會儲埋,你比有錢既先會洗出黎⋯⋯⋯
5萬樓下全部派1萬至15000
5皮以下就回現金﹐5皮以上就退稅
班垃圾會議員知道連登仔月入五萬,真係睇住連登仔嚟打。
我屌哂班垃圾會議員呀
我咁辛苦捱到上月入五萬 年年交咁撚多稅養你班契弟
你同我講班有手有腳但自己唔搵錢既人仲有需要?!
班人有用腦諗下都知
月入五萬個堆人就係交稅交得最多既人
你咁同推人去移民冇分別

真係移民眼不見為淨冇咁嬲
現金出糧大贏家
絕大部分00後仲讀緊書
高乜春物價吖 大把唔買樓既人 搵果2皮零都可以年年買新iphone 去2-3轉日本啦
講撚到香港真係好似好難生活咁

搵5皮果D又放唔低身段 覺得要住靚樓襯返起自己 又要食貴野著貴衫 咪覺得自己水深火熱囉
人地2皮幾都生存到 5皮幾交完稅就講到自己好撚慘咁
無上連登㗎果班
咁廢應該係上港人港地
早餐買個大快活返公司食 午餐是但去一間買返公司食 兩個加埋都閒閒地80幾90啦 當你返20日工 1個月都洗千6 要你幾個月內洗果幾千蚊都洗唔到?

你買米唔知買貴 去超市每日買下豬肉牛肉菜買下生果 閒閒地都洗百幾 果幾千蚊都話用唔哂既 我反而覺得你屋企好奇怪wor 係咪慳家成咁
大把唔買樓既人 搵果2皮零都可以年年買新iphone 去2-3轉日本啦

嗰啲叫痴老豆老母
你試下出去租樓, 租個正常小小劏房都6-7千蚊, 扣完租水電煤得萬零一個月點年年買新iphone 去2-3 轉日本

食米唔知米貴
用八逹通拎消費卷
連搭車都計合資格消費

淨係搭車食飯已經夠數, 都唔洗買米買油已經用晒
要套現得啲中學生先要, 讀到大學都唔洗啦
sorry 我就真係咁岩搵2萬幾又真係咁岩租緊劏房
疫情前搵緊2萬頭 租7K 本身冇乜大消費 1年都係買唔夠10件衫褲 洗得最多係食 每月都儲到2-3千 日本我就冇興趣 但泰國就1年去到2轉 出雙糧果個月又真係夠我買部新iphone

而家搵2萬中 仲要學埋煮飯 早餐食個包 午餐自己帶飯 晚餐自己煮 每月慳得仲多
親身經歷 唔知我知唔知米貴呢?
如果政府真聽佢既建議,咁消費劵張申請表應該會仲難填過早幾年份退稅申請表
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞