有冇人屋企得自己一個

295 回覆
924 Like 55 Dislike
年29留到而家啦
抖多兩日又返工
唔洗周圍騰咪仲自在
其實有拖拍/所謂好人齊嘅屋企 都唔代表佢哋其實過得好好
有幾多人為拍而拍 日日鬧交? 一堆人聚埋咪又係講八卦,一有啲錢銀嘢要分 所有所謂親戚咪又係反轉豬肚
唔好講親戚,就算係兄弟姊妹都唔等於關係好 除咗有血緣之外乜都唔係
所以其實真係唔需要羡慕要有人係身邊 同啲唔好嘅人一齊係慘撚過自己一個好多
如果覺得寂寞 應該諗下自己需要啲咩 係咪代表唔滿意依家生活狀況,從而諗可以改善嘅地方 (例如放假見大家好多聚會->自己冇 覺得好疏離->其實想有朋友帶你出街->開口問朋友/搵方法認識新朋友)
而唔係不停諗自己冇啲咩

無在意過農曆新年
真 終於都明點解啲人話工作可以麻醉自己
淨係搭車返工放工,個人都已經好攰
完全分散晒唔開心嘅精力
利申係唔想去拜年 又唔熟
無謂逢場作戲啦
年初一一餐過
打後宅幾日
得自己一個?爽囉
不過成日要諗三餐食乜
你咁多千針魚玩
多謝你,我最近都開始嘗試約朋友出街
發掘下自己嘅唔同興趣
以前細個就會好想人哋主動關心自己,但人大咗就會覺得其實主動問一句唔會話蝕底得去邊

但都會覺得唔係所有時候都可以約朋友出嚟,去解決自己嘅孤獨
有時都係要自己一個去面對
唔知可以點樣令自己適應,畢竟身邊嗰個朋友生活都覺得好幸福
佢哋從來都唔會好似我咁,需要自己一個
咁點解唔拍拖啊
總會買野架喎,係街搵下買啲興趣野Tum自己,或者上Amazon買下野都唔係洗好多錢(買平啲)
同我一齊住?
終於明原來而D大時大節返工可能仲好
一早出門做野 時間過得好快 返屋企食飯沖涼訓教又一日
孤兒
自己一個 你要食飯洗衫就會變得忙 無時間你寂寞
羨慕自己一個人住
加油丫你有踏出comfort zone已經好犀利!我自己都係一個好被動嘅人(可能係原生家庭/原本性格就係咁)好驚比人拒絕,因此咁會令我知道自己唔重要而好受傷而唔去做,但心入面又好渴望被重視依家會慢慢學下主動問人 通常啲人都冇乜所謂嘅話唔定仲好開心添

覺得孤獨係好正常嘅事,因為即使你有伴侶 有好好嘅家人 都唔代表可以365日24小時佢哋可以stand by 係到
其實我覺得大部分人都會孤獨 只係唔會show出嚟,
我諗你會咁諗 其實係心底好想有人覺得自己係被需要?

我覺得例如你諗吓 如果你係自己嘅朋友 你會想做啲咩氹自己開心(我知咁好似好on9)例如睇鐘意嘅書 睇戲 食好嘢 去散步etc
做一啲“重視”自己嘅事,自己滿足自己先 畢竟身邊嘅人未必係好嘅對象可以依靠,但你要照顧好自己
真,所以有自己家庭好緊要
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞