有冇人屋企得自己一個

295 回覆
924 Like 55 Dislike
長跑好耐計劃20年左右會結婚最後分手,頹廢到幾乎成個疫情都無返過屋企過節食飯
21年玩得埋既為左細路都係決定移民走
舊年尾老豆舊患復發短短幾日就走左
呢段時間都係靠幾個兄弟無條件頂撚住我,過多幾年結曬婚唔知仲有無機會飯聚
步入左3頭感覺真係同廿幾差好遠,身體狀況感覺到差異,生活圈子又不停縮窄緊,好似畢業就係同一間公司做左十幾年野之後出去搵工完全脫節既感覺
btw 從前細個仲同老豆同住既時候關係極惡劣,幾乎任何事都可以起爭執,我後生唔識處理情緒講過最難聽既說話,老豆又會有無理取鬧既時候,最癲試過郁埋手我老豆報狗入屋
之後唔同住無左日常磨擦,過節返去交人食個飯,間唔中電話報下日常關係唔到親密但起碼唔會大家日吵夜吵,好後悔咁耐沒搵佢啤一啤而家唔會再有機會了
戇鳩 有冇咁撚weak
宜家老母病咗日日係屋企對住好撚煩
覺得自己好唔孝順
爽到爆 起身屌件蘿蔔糕 睇陣YouTube出去做gym 做完再食嘢 食完睇劇睇書 又一日唔夠時間用呀屌你
係得大時大節先易有獨處時間平時又要返工又要預時間見朋友
到你日日要出街 應酬 就唔同
我想屋企瞓覺都俾人屌
呢幾日都係屋企睇劇打機做運動
餓就落街搵食
好難得咁自由
真係,咩拜年聚會呢啲無質量活動無興趣
就算係同朋友出街,都好快想返屋企
除非同人坐喺街邊飲酒,就可以飲好耐
大家啲經歷都好悲慘
人大咗真係會有種好似原地踏步,唔知自己做緊乜嘅感覺
咁但係聽你咁講 你媽媽仲喺度!??
唔好俾自己後悔,要對佢好啲
可能大家成長背景類近 所以逼成自己好多野可以自己處理
但偏偏處理唔到果種驟然而來既孤獨感
絲打冇屋企人同親戚?
我屋企人多移民/年紀大走左

其實都搵朋友/搵仲係香港親戚
早幾年有女 就跟佢拜年
答你有朋友由年30 到岩岩都拜年

佢話仲攰過返工

絲打勇敢可以自己去旅行
唔係個個fd得閒
特別結左婚果班

初2去澳門 以前7,8人團
得返4個
巴打屋企人?
早幾年都仲係新年自己過
咪當多左幾日休息日比自己,執下屋,煮下飯

真係覺得孤單,不如考慮下安排個歐遊比自己
最好就唔好去亞洲人地方,因為人地都會慶祝新年,就會覺得孤單
成熟d
唔好怨咁多
人要成長
我諗如果你如果得孤獨呢個問題 都易適應

最慘有個西老母

係屋企唔單止lonely, 係根本唔開心

考慮下搬出黎

你會發現孤獨根本唔係一個問題
搵啲興趣玩下,識下人
我打足幾日機
就咁過咁多日假
一個人住有咩問題
又唔好覺得揾朋友=打擾人地美好生活
結咗婚有仔女都唔代表冇朋友架
以前我老豆老母咪又係帶我去佢哋啲朋友屋企成班人食飯
你咪試下約朋友一齊食飯囉
樓主你都好犀利
大家都係見步行步辛苦中前行
苦中作樂唯有。但每日都要面對d負能量又係咁湧過來,個嗰心裡面都係難受。
難得真係唔可以簡簡單單開開心心咁過日子咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞