甄子丹《天龍八部之喬峰傳》

320 回覆
22 Like 154 Dislike

睇佢片尾應該想鋪
啱啱望吓原來連大陸佬吳京張晉都48歲
話佢地唔打得又唔係,但好似無咩主角feel
錢家班專心搞幕後喇
老實講打得樣又睇得會有幾多個
拍動作戲咁辛苦 班後生邊會做
二來攞獎一定無份
以前因為李小龍 成龍拍動作片拍到賣埠搵到大錢其他人先跟風搶住拍 而家無數圍搵人入行拍都難 而家都係得返班老鬼撻朵自己搞 繼續借位替身再加特技咁拍落去
好心啦大佬 條女夠40未
bro你又有道理

咁………都真係好難搵接班人
大陸同香港傳統唔同
係得香港班龍虎武師有能力自己落場打+設計動作+運鏡乜都可以一腳踢
大陸嘅打仔一般就真係拳腳出色
從以前李連傑趙文卓到而家吳京甚至王寶強都係確實打得好好睇但冇乜辦法自己design
所以佢地啲打戲代表作幾乎都係係翻港產片裡面
其實點解會開始賺唔到錢
講真睇開港產動作片 荷李活嗰啲都睇唔入眼
香港人覺得打戲無內涵唔會睇
好老實近年收得已經係ip man
大家懶係睇戲要有深度吹水抬高自己
其實最撚憎香港人講睇戲 人地講好睇就話好睇
咩戲係好睇都唔識就吹吹吹
其實動作片背後付出先多但無香港人會明
而家唔少荷李活都抄香港動作戲拍法
其實香港動作戲帶來影響唔細
而家有時外國都搵香港班底做幕後
好期待俾你拍
不停殺人有冇賣血
有就有興趣
哩套喬峰 ok 喎
睇左林峯套倚天真係嘔泡
我都知動作片其實算香港最強嘅文化輸出之一(甚至唔使之一)
主要荷李活嘅機制令佢照搬唔到香港嗰套玩命式拍法
唉殺破狼導火線呢啲我J咗幾十次都覺得好撚正
唔覺得會輸其它片種
同埋我諗時代都有啲影響
而家咁好生活可能冇乜細路會肯由細走去習武咁辛苦亦都冇咁搵命搏
有習武都係興趣班咁學
就算打得上擂臺 個套太單調又唔岩拍戲
咁老實 李連杰個D都係套拳來 未必打得
但就係鏡頭前面耍得好睇
成龍個套道理一樣 而且下過苦功動作做得足
所以丹爺個套真心屈 mma實戰之餘鏡頭前面又表現得好睇 所以搵岩條路抵佢紅
最好睇都係黃日華
仲有bgm !
d打鬥幾好,但降龍d CG,全部得d風同氣壓,特登懶實而不華?我覺得唔夠爽,最少都要出現一次巨龍,如果唔係變在氣壓18掌
出龍就變膠片喇 而家偏實打幾好
火焰掌個idea其計佢膠其實幾正
王君馨做馬夫人好正wor, 黃日華版天龍馬夫人係雪梨
丹爺講明唔要巨龍
唉!好地地既掌法,咁就破壞左,變成氣壓炮
仲可以拉 又推
其實金庸啲書真係好難拍電影
本本都咁長篇幅,人物又多
一斬頭斬尾又會厭成件事唔完整
教曬俾大陸人
丹政協做點會特技梗係真打先好睇但用劍好似多左d
鬼佬睇完唔知會點
當超能力武打片咁睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞