在地下城尋求邂逅是否搞錯了什麼 小說討論

1001 回覆
10 Like 7 Dislike
提一下試閱的狀況

12集決戰後整個事件完全被隱匿,含洛基眷族有許多眷族都有犧牲者

蕾菲亞把報喪的遺灰帶到妖精靈峰的高處撒下,在那邊呆坐了一天後回到眷族

接著隔天把頭髮剪短,請伯特教導她近戰,她想要學習魔法劍士的技術

魔法劍士能當純後衛,對前衛中衛的理解度也會比單純的後衛還要深

拜託伯特則是因為最不會放水

伯特原本覺得麻煩想拒絕,但蕾菲亞用了好幾種方式拜託(教並行詠唱或陪他訓練新靴子)

伯特看她心意已決便答應,訓練相當嚴苛,但因為擔心在一旁觀看的人說出乎意料的正統

且蕾菲亞也有明顯成長,而艾絲感覺看到以前的自己

蕾菲亞的好友們覺得她漸行漸遠,大家都很擔心

蕾菲亞在經歷報喪事件後開始珍惜時間,每一分每一秒,努力是她現在能做的事情

要是發生悲劇後回憶原因是自己的怠惰,蕾菲亞將無法原諒自己

她身邊有許多事情,時間完全不夠用,長命種並非浪費時間的理由(赫定會豎起大拇指)

幹部群都覺得很擔心,現在的蕾菲亞跟過去的艾絲非常像

然後距離12集才2周,蕾菲亞的總上升值就超過了1100,

據洛基說好像跟過去的艾絲不同,現在的蕾菲亞還有甚麼麻煩之處

大部分是人造迷宮的經驗,洛基眷族也不少人升級

安琪LV5(因為先前事件,芬恩說希望她繼續當二軍跟幹部陣的橋樑,她也同意繼續待二軍)

夏隆、亞克斯、歐魯巴(這三人不太確定中文)LV4

最後是洛基打算派蕾菲亞去1個月以後將來的學區當「募眷族官」

此外周圍的人也有點想勸蕾菲亞不需要這麼拚,然後被極度有條有理的論破

勞爾差點哭出來XDDDDD

洛基說要幫芬恩他們盛大慶祝,搞不好真的LV7了?

https://www.ptt.cc/bbs/C_Chat/M.1675418616.A.8E9.html
完 la
完左啦
睇完試閱我諗唔係100%轉去前排掛理解咗前排嘅諗法對佢擔任後衛都有好處,不過都係等小說出咗先

睇完試閱已經有啲搞唔清個時間線。
應該16-17卷貝爾拍緊拖受苦時候蕾菲亞已經剪咗短髮+受伯特訓練+落地下城

18就返咗嚟,但我未睇18卷,唔知係咪已經短髮淨係知佢叫貝爾唔好輸

但咁樣先距離外傳12先2星期,經歷完打lv7+嚴苛訓練+落下城,數值高少少都好似幾正常
完左啦咩
樓上師兄果個網未出完?
唔洗時間譯?一個人做晒翻譯潤色校對佢已經快撚到癲
唔知未譯完巴打唔駛咁火
雖然未譯晒,但劇透一早出晒
未譯晒
但係閱讀包膠就好多地方都出晒
K島 PTT 巴哈 貼吧都有
如果你想知就可以去搵下
再唔係就等A大譯
依家第九章應該仲有幾日就譯完
好似春姬15卷個時都係咁
想練近戰咁

但係吹到魔法劍士就over左啲啲囉

4lv先黎練
你估依家海慈咁戰士轉補師咩
外掛時代到了 期待暗夜騎士登場 同埋揭露貝爾身世
大森終於知道伯特被人笑唔識並行詠唱仲要鬼咁長咒語
有對比有傷害
今集18卷奧塔同阿倫都有詠唱咒文
兩個都寫到明唔係好識並行詠唱
但奧塔係企定定齋擋玩絕對防禦一路詠唱都無人中斷到
而阿倫仲離譜 恃住自己跑得快原地彈後詠唱 無人追到佢
而伯特就係on99咁企係到中哂炮火
其實伯特好似係第二快嘅人 可以學阿倫咁 何必咁撚柒呢?
唔係練唔練詠唱既問題 而係佢本身就不屑用魔法
就好似以前韋爾夫唔肯打造魔劍咁
將同伴性命同自己無謂尊嚴放係同一天平上 遲早出事
原來今日又更新左d
外傳唔記得晒做乜又要追過
蕾菲雅老相好
其實係分身魔法 跟住合體
死左係佢面前

貝爾大鐘樓打死龍種
睇完18痴撚線
琉轉做女主了
原來外傳插圖艾絲崩潰原因係蕾菲雅搵伯特唔搵佢
艾絲:依家係伯特既時代
刀劍世一
斷左係表白果位度
咁佢本身無近戰既本錢,
而家多左二重追奏就唔同講法,
save低招光炮,打近戰等機會0距離開火
睇完外傳13情報
覺得黑白妖同奧塔真係會入乳繩眷族
但可能會自由行動
外傳13似洛基3巨頭升7
咁奧塔都要升8
依家得返希兒 冇得用芺蕾雅身份幫奧塔升
如果唔係都唔使解散眷族
同埋大森本身就係劇透王 手遊成日花式劇透
今次正傳18有能力值既得乳繩眷族 琉 黑白妖 奧塔
依大森性格可能真係提早劇透
學區篇最少用正傳19 外傳13 14已經3本
正傳20未知
學區篇既問題係要阿姨 查爾多2個lv7 一直幫手 可能真係借學區篇比奧塔升8
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞