(行山L)法國意大利瑞士行山(多圖)

104 回覆
99 Like 1 Dislike
無咩人睇....拿拿聲UPLOAD完佢算....

有人睇,我諗緊遲下結完婚試下豪華行山渡蜜月

咁話說行完個大上坡之後,其實先係下午2點左右,我就KEEP住行啦,打算追返頭幾日行得慢嘅進度,差唔多行到6點,接近法國瑞士邊境時,前面出現個雪坡,而且都幾斜下,大約55度至60度,我可以順住啲雪落去,穿過無雪嘅地方先再上返去,但我覺得應該試下直接穿過去先。

因為始終有啲風險,所以過去之前我就將我啲相機同前置包放返入大背嚢到,唔想如果滑落時會撞到,我再將冰斧拎係手再過去。

最後行成點,睇片啦

https://www.facebook.com/WalkThruThePlanet/videos/1354537434662459/

無錯,我真係滑左落去,差唔多有15米高,差3至4米就到石堆,如果唔係有冰斧,我根本停唔到落黎.....
留名
風景好靚好想去,難度同香港啲山比難幾多
跣落去嗰下聽住樓主掙扎我都緊張埋一份
風景好靚好想去,難度同香港啲山比難幾多

其實風格唔同,香港好多都係行樓梯,外國嘅山「野」好多,所以技術要求多啲,但行多一兩次就OK,唔會話應付唔到

體能方面,只要你知道下個住宿係邊,仲差幾耐,慢慢行就得,唔會有人行到半路就攰死
跣落去嗰下聽住樓主掙扎我都緊張埋一份

個腦入面係不斷大叫「停呀停呀停呀停呀停呀!」

但把口已經只可以大叫
如果覺得行山啲風景全部都一樣嘅話
可以行尼泊爾 Everest base camp trek
日日睇嘅都唔同
有森林 有河流 有冰川 有8000米大山 有乜植物都無嘅碎石路
巴打d相影得好靚wor
劉明
如果覺得行山啲風景全部都一樣嘅話
可以行尼泊爾 Everest base camp trek
日日睇嘅都唔同
有森林 有河流 有冰川 有8000米大山 有乜植物都無嘅碎石路

行過ABC,都好正
Strong post留名,睇到跌落山段片我都嗑埋一份
Strong post留名,睇到跌落山段片我都嗑埋一份

之前部action cam為左慳電,一般影幾十秒就停,on and off咁拍,但個個雪坡因為真係唔知會唔會有突發,所以keep住錄,由開始到滑落,都拍左16分鐘。。。
好勁!

一個人未行過可以點開始
好勁!

一個人未行過可以點開始

《TMB準備Q&A》

相比起四千多公里長的PCT,準備環白朗峰步道(Tour du Mont Blanc, TMB)可說是簡單得多,「容錯度」也較高,就是說準備上有什麼出錯也好,要挽救還不會太難,所以我在前往法國前,並沒有太用心找資料,只是打算到步後買Guidebook就起步,雖然最後有點出錯,但也不太影響行程。

話雖如此,沒有人想在行程期間遇到大問題,所以我就整理一下TMB最常遇到的問題吧:

1)我應該在哪裡起步?

TMB和PCT最大的分別,就是它是一個環狀步道,不像世界上很多單向步道,有明確的終點和起點,就是說,你可以在TMB上任何一個小鎮作為起點起步。除了最熱門法國的Les Houches外,還有意大利的Courmayeur、瑞士的Champex和Trient等。

如果大家是直接從香港坐飛機去歐洲的話,建議飛到日內瓦,再坐巴士到沙木尼Chamonix,那邊有免費巴士可以坐到Les Houches起步,在完成全程後,可以在登山聖地沙木尼掃貨。

2)那個月分最適合?

七月至九月,我在六月初去走,以為早一個月不會差太遠,但天氣不太穩定,海拔高於2000米的地區會有積雪,沿路的山屋不一定已經營業,就算是鎮上的商店很多也是關門的。打算八月底九月初前往的朋友,緊記要查一下UTMB的舉辦日期,UTMB舉辦期間全數住宿將會爆滿,應盡量避免這段時間過去。

3)順時針走還是逆時針走?

由於很多年前第一本TMB Guidebook以逆時針作行走路線,令現時大部分人都以逆時針來徒步,很難去比較那一種比較容易,但由於走順時針的人比較少,所以當你順時針走時,會比較容易得到前方的資訊,你會不斷遇到走逆時針的徒步者,但聊天過後就會說再見,組隊一起走的機會比較小。

要注意的是,如果你決定以順時針走TMB,同時又決定以Les Houches為起點,那你第一天一起步就需要馬上爬升1500米,在身體未適應前比較困難,所以可以以其他小鎮為起點,讓身體有較多時間去適應。

4)TMB有什麼風景?

以歐洲最高峰白朗峰為首的阿爾卑斯山脈會在你眼前,除了終年積雪的山頂外,夏季還會花開遍地,歐陸風情的小鎮,和清澈的溪流。

5)住宿?補給?食物?

在歐洲徒步,其中一點和美國很不一樣的,就是補給容易。歐洲道路發達,小鎮與小鎮之間也不算相距太遠,再加上山屋文化,所以你可以很簡單地找到住宿和補給點(旺季時),每天吃好住好,但旺季時最好先訂好住宿,以免旺季時爆滿。

6)TMB需要走多少天?

約170公里的TMB,長度反映不了他的實際難度,如果以Guidebook的畫分的話,TMB有11段,一天走一段就是11天,每天走大約4至6小時,如果有一定登山經驗的徒步者,一天可以走一個半甚至兩段,所以平均完成日數是8天左右。如果時間不夠,大家可以選擇坐巴士跳過一些比較沒那麼吸引的路段,但淡季時巴士較少,需要事前了解巴士的時間表。

7)貨幣和物價?

法國和意大利都是使用歐元,但瑞士則使用法朗,歐元和瑞士法朗的匯價大約是1兌1.1,你可以在TMB的瑞士段使用歐元,不過匯價會變成1兌1,不太化算,但如果你本身在瑞士逗留日數不多的話,帶歐元和信用卡就足夠。

物價方面,法國和瑞士物價差不多,山屋一個床位20歐,早餐10歐,午餐和晚餐約20歐,意大利則比較便宜,午餐晚餐大約只是15歐。

8)主線和支線?

其實TMB有不少支線讓大家選擇,走支線並不代表你不是走在TMB上,支線一般比主線短,但有可能需要直接翻過一些山口,難度較高,但風景也更開闊,如以逆時針第5段來看,主線是在海拔2000米的山腰看左邊的群山,而支線(其實這支線在2006年前才是主線,但因難度較大而改成支線)則爬升到2500米的山脊,回報就是360度的群山。
好勁!

一個人未行過可以點開始

《TMB準備Q&A》

相比起四千多公里長的PCT,準備環白朗峰步道(Tour du Mont Blanc, TMB)可說是簡單得多,「容錯度」也較高,就是說準備上有什麼出錯也好,要挽救還不會太難,所以我在前往法國前,並沒有太用心找資料,只是打算到步後買Guidebook就起步,雖然最後有點出錯,但也不太影響行程。

話雖如此,沒有人想在行程期間遇到大問題,所以我就整理一下TMB最常遇到的問題吧:

1)我應該在哪裡起步?

TMB和PCT最大的分別,就是它是一個環狀步道,不像世界上很多單向步道,有明確的終點和起點,就是說,你可以在TMB上任何一個小鎮作為起點起步。除了最熱門法國的Les Houches外,還有意大利的Courmayeur、瑞士的Champex和Trient等。

如果大家是直接從香港坐飛機去歐洲的話,建議飛到日內瓦,再坐巴士到沙木尼Chamonix,那邊有免費巴士可以坐到Les Houches起步,在完成全程後,可以在登山聖地沙木尼掃貨。

2)那個月分最適合?

七月至九月,我在六月初去走,以為早一個月不會差太遠,但天氣不太穩定,海拔高於2000米的地區會有積雪,沿路的山屋不一定已經營業,就算是鎮上的商店很多也是關門的。打算八月底九月初前往的朋友,緊記要查一下UTMB的舉辦日期,UTMB舉辦期間全數住宿將會爆滿,應盡量避免這段時間過去。

3)順時針走還是逆時針走?

由於很多年前第一本TMB Guidebook以逆時針作行走路線,令現時大部分人都以逆時針來徒步,很難去比較那一種比較容易,但由於走順時針的人比較少,所以當你順時針走時,會比較容易得到前方的資訊,你會不斷遇到走逆時針的徒步者,但聊天過後就會說再見,組隊一起走的機會比較小。

要注意的是,如果你決定以順時針走TMB,同時又決定以Les Houches為起點,那你第一天一起步就需要馬上爬升1500米,在身體未適應前比較困難,所以可以以其他小鎮為起點,讓身體有較多時間去適應。

4)TMB有什麼風景?

以歐洲最高峰白朗峰為首的阿爾卑斯山脈會在你眼前,除了終年積雪的山頂外,夏季還會花開遍地,歐陸風情的小鎮,和清澈的溪流。

5)住宿?補給?食物?

在歐洲徒步,其中一點和美國很不一樣的,就是補給容易。歐洲道路發達,小鎮與小鎮之間也不算相距太遠,再加上山屋文化,所以你可以很簡單地找到住宿和補給點(旺季時),每天吃好住好,但旺季時最好先訂好住宿,以免旺季時爆滿。

6)TMB需要走多少天?

約170公里的TMB,長度反映不了他的實際難度,如果以Guidebook的畫分的話,TMB有11段,一天走一段就是11天,每天走大約4至6小時,如果有一定登山經驗的徒步者,一天可以走一個半甚至兩段,所以平均完成日數是8天左右。如果時間不夠,大家可以選擇坐巴士跳過一些比較沒那麼吸引的路段,但淡季時巴士較少,需要事前了解巴士的時間表。

7)貨幣和物價?

法國和意大利都是使用歐元,但瑞士則使用法朗,歐元和瑞士法朗的匯價大約是1兌1.1,你可以在TMB的瑞士段使用歐元,不過匯價會變成1兌1,不太化算,但如果你本身在瑞士逗留日數不多的話,帶歐元和信用卡就足夠。

物價方面,法國和瑞士物價差不多,山屋一個床位20歐,早餐10歐,午餐和晚餐約20歐,意大利則比較便宜,午餐晚餐大約只是15歐。

8)主線和支線?

其實TMB有不少支線讓大家選擇,走支線並不代表你不是走在TMB上,支線一般比主線短,但有可能需要直接翻過一些山口,難度較高,但風景也更開闊,如以逆時針第5段來看,主線是在海拔2000米的山腰看左邊的群山,而支線(其實這支線在2006年前才是主線,但因難度較大而改成支線)則爬升到2500米的山脊,回報就是360度的群山。

謝謝你
strong post leave name
爸打好好彩,係一個好好嘅experience呀!
睇完即刻多咗一項野喺我嘅bucket list!
Lm
strong post leave name
爸打好好彩,係一個好好嘅experience呀!
睇完即刻多咗一項野喺我嘅bucket list!

如果你無話一定要行晒全程的話,可以坐巴士skip一部分,大約五六日就夠
好勁 巴打有野想請教下你

我想問八月去瑞士行山要唔要用雪爪?Plan緊行少女峰山腳同Zermatt嗰頭,但唔知道如果上到去有少少積雪就咁着普通行山鞋得唔得
留名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞