(行山L)法國意大利瑞士行山(多圖)

104 回覆
99 Like 1 Dislike
chamonix個到好似話有個香港男仔成日去行山
個時聽d staff講話年年都見到佢去N次

唔知啦,如果講攀山個種應該幾正常,因為個到真係聖地,一座山都有唔同路線登頂啦,相反「行山」其實全世界大把路線,唔一定會去法國
哩條正
易得嚟又靚景
好正,好心動
哩條正
易得嚟又靚景

拿,難定易好睇唔同情況

好似我咁自己野自己孭已經難好多,同埋主線同支線難度唔同,我今次行支線多,難度高啲

前兩日天氣差,今日終於可以充到電

後來先知行錯左路,行馬路繞遠左幾公里

經過琴日咁慘,今日段路好好多

哩條正
易得嚟又靚景

拿,難定易好睇唔同情況

好似我咁自己野自己孭已經難好多,同埋主線同支線難度唔同,我今次行支線多,難度高啲

話易係因為睇過上網啲blog
可以全住hostel
哩條正
易得嚟又靚景

拿,難定易好睇唔同情況

話易係因為睇過上網啲blog
可以全住hostel

係,最豪華團係全程住hostel/山屋,餐餐有人煮俾你食,行李揾車送去下個小鎮

唔知啦,如果講攀山個種應該幾正常,因為個到真係聖地,一座山都有唔同路線登頂啦,相反「行山」其實全世界大把路線,唔一定會去法國

我都上去影過

我都上去影過

MONT BLANC?
加速
想行
遲下搵機會去
LIVE左

我都上去影過

MONT BLANC?

好羨慕呀,巴打
好靚丫

有啲位都仲有雪

影相L真係好慘,幫人影相就係咁

人地幫我影就係咁(同一部機)

如果我係一個人行緊我都想咁野係到HEA...

法國同意大利嘅邊境

行雪好攰,但幾好玩

佢地比較驚雪,我就一早跳住咁落左去啦

終於黎到今日個住宿,雖然我有帳篷,但外面風超大,加上係雪山上辛苦左兩日,想瞓好少少,就俾20歐一個床位住好啲,但入到去先話個沖涼壞左....

佢地食餐好,而我就繼續食自己煮嘅野.....因為每食一餐,我背嚢就會輕大約400克
留名
咁巴打你會帶咩去煮黎食
可唔可以講下全個袋有咩
咁巴打你會帶咩去煮黎食
可唔可以講下全個袋有咩

買定啲面同午餐肉去煮,同帶啲餅

68L背囊(其實想帶58L,但咁啱個袋入左廠)
兩人帳(用開個單人非自立帳,但今次用自立帳會方便啲)
睡墊
0度睡袋
GAS爐
GAS
一個1L嘅鍋
一支有牙嘅匙(可以當埋叉用)
濾水器(但後來少用)
2.5L水袋
600ML水樽
行山服裝
太陽能充電(新買所以帶去試用)
相機(單反+ACTION CAM)
越野跑鞋(想透氣同輕)
微型冰爪
冰斧(後來救左我一命)
登山杖X2

大約係咁,唔知有無漏
又過左一日,因為同行佢地行到出晒水泡,腳都有啲傷,所以我就陪佢地行慢啲,佢地問我有無出水泡,我會一粒都無,點解?因為我着無防水嘅越野跑鞋囉,真係有影響嫁!

一出山屋就見山羊

疏廢小屋

45度雪坡,有經驗的話其實好易過

今日有一條有少少上斜,同完全無上斜嘅公路,我陪佢地行公路

終於黎到城市

其實由第二日開始同佢地行,係因為大雪同天氣唔好,但我自己一向習慣一個人行,佢地行得OK時都無所謂,但如果要我同佢地一齊慢落去,我就唔係好想,當我地大約1點鐘黎到個鎮到時,佢地就想停係個鎮到住一日,除左因為俾腳休息下之後,訂婚個兩位想係到食返餐正常晚餐,仲想我同佢地一齊慶祝一下。

咁其實我都想同佢地一齊食,但1點就停,中間空勁多時間無野做,再加上佢地係個鎮到租房,但我唔知邊到可以露營,令我唔太想停係個鎮到。

最後決定,同佢地食完晚餐後,行多兩個鐘,離開個鎮到係野外揾露營地方,順便之後可以自己一個人行返

TMB標記

真係好鐘意佢地隻角
食完晚餐,再借佢地間房嘅浴室沖個涼(4-5日無沖),大約晚黑9點出發,但因為太陽9點先落山,所以都仲係幾光

最後起升多大約400米,11點左右先瞓

係間山屋外面露營

直升機來回運野上落山

變返自己一個人行,即刻行快好多

今日個行程有兩條路選擇,一條易一條難,易嘅就係係2000米海拔行,只能睇到山嘅一邊,而我就選擇難的支線,係山脊上行,望360度雪山,可惜今日天氣唔太好

LUNCH嘅山屋

決定唔煮,係山屋到食,14歐,幾好食

終於由意大利行到瑞士

好大雪

我枝冰斧

黎到一間未開嘅山屋,難得陽光普照,即刻曬衫

帶埋BB黎踩車

無咩人睇....拿拿聲UPLOAD完佢算....
其實大家睇相可能都有同樣感覺,就係頭幾日啲景係好靚,但行到第四日開始,就會覺得啲景一路都係差唔多,無咩驚喜,所以我影嘅相都愈來愈少

上面我都有提過,最後我無行晒全程,其中一個原因就係,我係尾二個日,選擇行一條比較難嘅支線,結果爬升1200米不特止,啲路仲要超難行,好多位已經要用手去幫先上到,攰到仆街,而且上到頂,都唔覺得啲景特別靚,所以幾失望,有啲唔想繼續行
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞