其實行李喼買到貴一貴係咩原因?

459 回覆
365 Like 28 Dislike
個二十幾個…..係咪有獨立房住
我識人上年聖誕係日本donki買,好似6千幾
咁買平喼嘅人只係一年先去一兩次旅行啫,
到你份工需要成日出trip嘅時候,
就會明白點解買Rimowa。
on9
一個月飛3,4次都唔明
利申用緊信用卡送既Dunlop
Rimowa鋁喼唯一缺點係net weight重,值唔值取決於用家係咪frequent traveller,價值觀或消費力。不過LVMH收購Rimowa之後,我反而無咁鍾意。設計商業化太多,無咗昔日timeless classic味道。膠版可免則免。

我有個鋁版check in luggage,用咗十幾年,好多傷痕同ground staff鳩貼嘅label,幾有feel,反而太用心保護佢又整整齊齊咁貼sticker,就有啲造作同無咗旅程閱歷。其他hand carry同pilot case因為唔洗寄倉,比較新淨,硬係唔夠個人特色。

鋁版爛咗凹咗有得揼,轆爛埋都有得換。反而膠版爛咗無仇報。好多用膠版嘅朋友,隻喼一爛就total loss。膠版又唔係平好多,顯得好唔抵用。

有用其他睇樣唔講實用嘅喼,就係Globe Trotter。鍾意佢係因為設計夠vintage,用英國傳統機器同工藝。不過只可買20吋cabin luggage嚟用,因為我無隨從幫我搬大喼上私人飛機

外人睇好容易嘲諷貪慕虛榮,但我自己就真係著眼於durability同timeless classic。以前用過Tumi,都足夠襟,不過唔夠timeless,若干年前都上網放咗幾個俾人。
問下陳同佳
最柒就係買名牌喼又要左包右包個喼
冇錢就咪充大頭
講貴真係Globe Trotter起跳先叫貴啦
買鋁係靚但真係好重 所以我繼續買膠算
好多時luggage belt有好多比較新淨嘅Rimowa鋁喼,太相似。用得耐嘅喼真係一眼就spot到係咪自己嘅。
呢個真 最後變到一步到位買最貴個款

唔係保護 係裝
成田機場呢個修理師好勁。 喼碌 開鎖 拉錬全部即場搞掂

https://youtu.be/_YgamSLyUVI
支那 ITO 牌真心好用。28吋千一蚊。 好推又輕

預咗俾人屌
以前成日出trip都唔覺Rimowa 有幾好。
所以當交智商稅,當然佢地唔在意
你窮咪唔明囉曬氣
有單賠多d
通常特價貨都開正價單
爆多幾次夠去多次旅行
尋日喺tokyu hands見到個鋁喼
呢個真,尤其是大陸人,拖住個 rimowa 但又要包住個喼套,成件事即刻娘撚到核爆。
搭機場巴士時 見過有人自備單車鎖 鎖住自己個Rimowa喼
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞