《超神經械劫案下》電影討論區(含劇透)

212 回覆
19 Like 69 Dislike
我睇到訓著咗
同意 睇完至少明故事係講咩事多啲
佢而家好似中學生翻做drama咁
淨係拍返啲key畫面同劇情
但呢套野又唔係hit
10個入場都唔知有無1個睇過
睇咗先可以自己expect定下一場同明發生嘅原因
點睇剪接導演都一定責無旁貸㗎喇
冇睇過詭扯同韓國個套,但未至於完全睇唔明吧
係有地方佢冇解釋,但套野既劇情都算直線?

個套路真係直到無得再直
好多場面嘅動機同唔清唔楚
最後先提返導演自己想帶出嚟嘅訊息
令人無所適從 大佬你故事都未講好
就塞咁多嘢落去好咩
明明前作《深宵閃避球》都還好
點解呢部會變成咁
可能我比較少用動唔動機去睇呢類鬧劇片,始終新年睇呢類片心態係唔同,認同佢係膠,但又唔覺得係要用正劇方式去睇佢
有冇人可以講下班村民點解會死曬?唔係得兩友中咗槍咩? 真心睇唔明 河童年獸財神嗰度又唔知發生咩事
我自己睇法係村民係亂戰中死晒,包括中槍或者比人打死,河童個堆如果用樓主之前個解法就係洪嘉豪吸左朵花暈暈地,所以之後出現幻覺,整跌左鑽石,個堆神仙係唔關事,唔知有冇理解錯
其實由始至終都冇講過佢真係有幻覺,呢樣只係靠觀眾自行,當係留白比人估真係比天收定係stone左
有時覺得作為觀眾都幾被動,除左等有好作品之外都唔知有咩可以做,但最上心就係花生友,對套戲仲上心過拍戲個班
算鳩數啦根本個導演on9當好笑
我睇完乜代宗師嬲d 可能果陣太期待子華
冇睇詭扯 係咪成套劇情都跟足? 最尾都係全村死哂?
我覺得係,最後一格你見由出面望入條村,D花死L晒,應該係指全村死晒冇人去淋花先枯晒,同埋用juno把口講,有時人既生命會用另一種形式存在,其實係做緊一種悼念,當然我唔知佢真意係想悼念咩人啦,你吹大佢話係想悼念疑似19年死左既人都得
爛到連樓主啲劇透都冇咩興趣睇
原先聽到阿正做返啲類似痴女角色諗著睇佢點玩

點知得嗰兩嘢就完咗
根本就可有可無
當係Fans Meeting算啦
討論?
討論有幾爛?
賣黃

除此之外,係套賣明星既賀歲鳩片,但講死講鬼
我會咁樣形容
超神經 = $70自助餐
毒舌 = 好食嘅酒樓
一人 = 告急黃店
我係咪應該開多幾個70蚊自助餐po
套戲好似想咩都炒埋一碟咁
一開波搵架咁既車仔護送已經好怪
一路睇都唔係好投入到
可能啲人設問題
啲位特登引你笑
但我笑唔出 可能我笑點高掛
坐隔離啲女就笑得出
我睇飯氣 油壓床果個位係笑到仆街
最好睇係白只 佢個角色最吸引
佢做到大佬個氣勢
做得最好係佢
完場 Roller 演員表見到 Buber 個名 (好似係有成同學?)

但我完全冇印象
究竟係我瞓咗定入咗結界?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞