Bitcoin / Crypto 集中討論區 (475) 是咪牛一

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
咁FTX要清盤果下都應該要賣晒佢,FTX而家淨番80億,但成個crypto市值而家又上番1萬億美金,咁代表咩
升得太撚傀異喇
Mt gox都未清完幾時輪到ftx
1萬億要跌起碼2000億資金BTC 先落番15000
一間睇,60萬粒 BTC係等於130億美金,佔成個crypto市值1/100(姐係1%),如果真係要「賣晒」,咁緊係會跌,但130億金對10000億美金既市場會唔會造成死亡螺旋?我估就未必會

死亡螺旋就是機構追不上保證金補交要求,而被期貨公司以不利的價格砍倉,如果市場繼續惡化,那麼倉位繼續被砍,直至最後倉位被砍完,市場惡化也止步了。機構投資者參與黃金期貨,最重要的不是績效考評,而是風險控制。”

但問題係佢債務有幾勁,又係咪真係完全交唔到保證金要比人低價斬倉,不停loop,但賣極斬係我

Crypto上既死亡螺旋好似有兩款:
1. Gamefi 挖提賣,前期玩家掌控左超過60%市值,一走就自然崩

2. Luna 事件,因為協議設計既機制問題,UST崩就會「增發」LUNA,咁「增發左」幾十倍總量,個價就自然崩自然「死亡螺旋」

但今次Genesis事件只佔成個crypto市值1%既資金,再加上BTC無同任何穩定幣掛勾冇「增發」機制,除非所有BTC holder唔再有信心同時短時間內全部賣貨,否則好難trigger到死亡螺旋
總之michael saylor唔好再買BTC住
點會觸發唔到,依家GBTC仲未歸零係因為DCG囉住最多,而Genesis、Gemini Earn又停左提款,唔係一早收左皮
BTC係成個幣市上升下跌既指標,佢跌所有幣都會跌,雖然可以話我無限放大,但幣市的確好多產品都係基於不停有溢價先維持到,BTC係命脈
如果一野掉幾十萬粒BTC出黎,依家停印錢既情況下邊個有錢接晒佢先
唔係只有LUNA雙幣互片先有資格叫死亡螺旋
任何野只要能達成無限向下循環就可以叫死亡螺旋
如果Genesis破產連帶DCG被清算,60萬粒每粒2萬,帳面就係值120億,要真係有人用2萬同你食晒60萬粒先係,問題係邊個囉到120億出黎,就算囉到我會同你依家食晒佢,定等你仆街時執平貨?
無人2萬食晒既話,你第一粒賣到20000,第二粒你就要掛19999,仲賣唔出就要掛19998死亡螺旋就會開始,你最尾條數就一定少於120億,Genesis條債講緊30億,你覺得要賣幾多粒BTC先夠?
咁大件事個市好似唔識驚咁
而家就係short sol既時候
仆街之前12俾佢拉爆左
巴打,你搞錯咗市值嘅概念
Crypto嘅1T市值係發水麵包嚟
唔係代表真係有1T資金係入面流動
如果真係有60萬粒BTC係市場上拋售
造成嘅影響點止crypto市值1%既資金
之前GMT有1%嘅人拋鞋,造成鞋價跌咗99.9%
點會一野扔幾十萬貨

依D緊係場外交易分批搵人接

雖然我都係睇跌 冇可能冇影響
係,但實際有幾多%係流動冇人知,而家10000億市值,咁其實實際有5000億?定3000億?定係10億都冇?根本冇人講得定(但個人認為未至於少過一半)

拎gmt 黎講又唔係咁適當,活躍用戶少咁多,根本果1%人拎晒定價權,係果1%人圍內玩

但BTC/成個crypto市場深度既比例絕對比GMT大好多,當你真係60萬粒賣晒,當你果60萬粒佔5%(咁等姐係當真實市值係2600億美金,係10000億既20%),都仲係未至於死亡螺旋wo師父
好似唔係咁計過喎,BTC由6萬插33%,可以害alt coin插95%
個市值係同步縮水,唔會係100%無左5%等如95%
係100%無左5%就會成個縮剩70%咁玩法
其實好睇你地點定義死亡螺旋上面個巴打聽落就似只係講緊大力dump
我自己就會話係有某個機制搞到跳唔返出惡性循環 從而令個價跌8 9成先會叫佢死亡螺旋
同埋重點係可能會場外交易 所以關係冇咁直接
如果你手上揸住好多bitcoin
而你知道GBTC要賣咁多bitcoin
你點會唔郁等佢割你
所有嘅bitcoin holder到時都會諗同一樣野
就係我要走得比你快,玩得咁上下耐都知bitcoin要跌嘅時候可以跌幾多
當呢個共識去到某個時間觸發,就會暴跌
GBTC個60萬粒只係一個trigger
我同你定義一樣 所以就算虛市值10000億,實市值2000億,果130億美金都唔會做成死亡螺旋 dump就緊,死亡螺旋就未必會
首先「所有」係真係要起碼過一半holder,其次係果一半holder真係冇晒信仰恐慌扔貨

咁如果真係「所有」BTC holder都跟你個logic,咁緊係歸0咁制

但點解過往咁多次幣災,最後都唔歸0,或者唔死亡螺旋翻唔到身先?

2011年果次跌左93%
2015年果次跌左85%
2018年果次跌左85%
今次跌左75%

如果真係「所有嘅bitcoin holder到時都會諗同一樣野」2011年之後每次爆煲都跌唔過2011年先

所以個問題就在於係唔係「所有嘅bitcoin holder到時都會諗同一樣野」同埋「所有嘅bitcoin holder到時都會做同一樣野」,你由頭到尾都assume左「所有」holder都會拎錢走,正如銀行擠提咁,最後執笠,但以BTC既歷史睇,就未必會

咁當然呢單野雖然未至於「死亡螺旋」,但真係賣60萬粒,番去15000甚至10000都唔奇,風險就緊係要避,但都係果句,個人認為會dump還會dump,但唔會「死亡螺旋」翻唔到身
咁果陣環境又唔同,市場比較有閒錢,交易又無依家咁方便,依家你要拋真係咁個制就得
但其實以前既環境同岩岩上面位CHING講「GMT」1%人拋鞋果個環境仲似,因為玩既人少都係果堆人控制個價值,要一齊拋一齊買係易過而家好多,要跌99%要「死亡螺旋」係容易過「大市值」「多用戶」「多資金」既環境好多,但前果幾次幣爆都跌唔到超過90%,愈跌愈少,所以我先認為唔會「死亡螺旋」

但你話呢單野爆,BTC會唔會去10000,咁絕對有機會
所以Crypto is dead again?
BTC日交易量都200億
未去到120億接唔晒歸零下話
同埋跌落黎就無120億啦
如果我揸住好多Bitcoin又驚跌
之前Btc落到15000我會唔賣?
留到依加既人又會因為爆多間大野就Penis sell?
佢個前設係「所有」人都係trader,好似d細幣咁,大家快鬥走鬥快拋,但以而家BTC既市場市值,就算係虛市值都好,都未至於「死亡螺旋」

定義唔同,可能佢地「死亡螺旋」定義係短時間跌50%,但正常「死亡螺旋」應該係講係成個市場完全唔夠現金流/交易量,價跌量跌不停LOOP,又或者有一方不停增發搞到個價不停跌,先叫「死亡螺旋」

BTW 雖然一日200幾億成交,但個成交額係基於「幣價」X 「數量」,因為有「虛市值」呢樣野,所以實際交易既錢未必有200億咁多,如果「一次過」扔130億既「賣單」,真係會接唔住價崩都唔奇,但唔會崩到「死亡螺旋」好似GMT賣鞋單野或者LUNA咁款

但會崩幾多,現價直插30%-50%唔過份
師兄short好大? 平時幣post唔見你嘅 跟係搵食
跟上面講死亡螺旋果堆啦,現價跌9成呀佢地覺得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞