現今日本都無歌手可以做到連開30場大型演唱會,點解Eason喺香港咁細市場都做到?

76 回覆
20 Like 46 Dislike
一直都係講緊ARENA等級
香港無超大型演唱會場地可以同日本DOME/STADIUM做對比
HALL就香港九展
蜀中無大將
香港演唱會內部飛太嚴重,贊助商hold起一堆免費飛,你當紅館係arena級別其實真正真金白銀買飛既人數可能只係hall級別,日本絕少會有咁既情況
呢個真
日本假如賣唔哂d飛真係寧願演唱會有好多空位都唔願意派飛俾人
香港就為左盡量塞滿哂成個場營造人氣高的假象就係咁派飛俾人

btw唔記得左今次eason演唱會係三面台
紅館起三面台演唱會真係人數只係比日本hall多dd
難怪外國歌手黎香港開演唱會大多數都揀亞博
情況就好似日本武道館咁,開四面台就塞到萬幾人,開三面台就剩係塞到七八千人
咁有邊個歌手打爆過札幌DOME?
你想攞林老闆條命
你話e神開多5場都爆,
咁人地廿幾場都爆,咁一樣都係開多5場都爆架
睇你開唔開嘅啫
人地一場幾撚多人
因為香港人食撚開屎囉,呀豬呀狗都係神
仲敢攞出來同日本比,真係好撚唔知醜
同埋複數購買難度,日本比香港高好多,一黎日本要抽飛,二黎時間地點好花金錢,Eason紅館開30場我放工晚晚去睇,搭個港鐵就到紅館容乜易,日本唔同,一場仙台一場九州,一個tour十幾廿個點,開足兩三個月,社畜根本無可能咁多時間同錢去追,所以撇除複數購買,日本個數字喺實在d

以eason來說,對比起日本級數應該係SAS或者MC既程度,基數好穩,層面廣,就算唔係死忠都會願意買飛入場
Mr.Children
佢哋已經搞過幾次dome/stadium tour
https://www.livebu.com/hall/pfm/924

莫講話打爆,開到既其實都唔係好多個…
福山雅治
安室奈美惠
B'z
Mr.Children
GLAY
Dreams Comes True
Southern All Stars
SAMP
EXILE

好好奇松任谷由實同濱崎步都竟然未試過喺札幌DOME開過
時機唔啱又或者本身歌手意願
札幌dome 係2001年後建成,日本最後一個落成既dome,所以90年代黃金時期既大物例如globe,去到2000年代已經動員唔到上dome
又例如Ayu同hikki原本係有能力,但佢地兩個都喺雜誌訪問提過唔鍾意開dome tour(ayu係開過Tokyo dome,但果陣札幌未落成)
日本人大部分都追求質素,唔想交行貨,開三十幾場其實對體能係好大嘅挑戰
多得香港班on9
連續開三十場對聲帶嘅負荷太大
有啲歌手唔係唔想開,但係分分鐘去到第4,5場就連野都講唔到

同埋都好講唱歌同表演嘅難度
你啲歌十首有八首都冇乜高音嘅,要跳舞嘅就求其轉吓圈
咁咪易啲
你啲歌難唱又勁歌熱舞,自然身體難應付
所以安室佢2008年開到64場又唱又跳真係好勁
人地有中國人支持
見樓上講開glay
其實arashi 都一個tour開左50場dome全爆
不過佢地5個人又唔同eason一條友
只係覺得呢個紀錄應該未來20年都未必有團體破到
50場dome
貴精不貴多
日本嗰邊靠版稅都夠食過世
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞