現今日本都無歌手可以做到連開30場大型演唱會,點解Eason喺香港咁細市場都做到?

76 回覆
20 Like 46 Dislike
要知道日本係世界第二大音樂市場
然而歴來能在日本連續開30場以上大型演唱會的歌手10隻手指數得哂
被譽為日本演唱會天王的福山雅治,去年的大型演唱會都只可以開到28場
但係EASON竟然喺咁細的香港市場,都可以喺香港開到27場大型演唱會
雖然目前比福山雅治少一場,但我相信如果EASON而家宣佈再開5場,都肯定爆滿
點解身處在世界第二大音樂市場的日本歌手而家都做唔到連開30場演唱會,EASON竟然可喺香港做到?
仲要近年香港演唱會門票仲貴過日本演唱會門票
太耐冇開紅館,對上一次成十年前
日本有好多個巨星 分散哂啲人
香港你數唔數到第二個eason出嚟?
同福山年年都開 唔會好似香港歌手咁幾年開一次
但人口數都唔同

日本1.3億人口 vs 香港700萬人口
紅館細成咁
得12000個位
今次仲係3面場
因為中國香港青黃不接
班廢中廢老有錢 但係只係會睇新疆陳 仲好似你咁吹演唱會
宜家數字時代 你下下係娛樂台開post打飛機真係作噁
福山雅治都過哂氣,竟然仲開到28場咁勁
對比福山佢2011年的54場,佢的確已經過氣
老實講 最紅時候嘅X Japan 都開唔到咁多場
當然體能都係另一個因素
呢個真係好奇怪 x Japan要開的話50場都無問題,但佢地選擇越少開越好
應該係唔想咁辛苦

對比佢地同時期的另一隊band GLAY喺開演唱會上就非常落力,佢地2000年的76場大型演唱會係目前日本最高紀錄
不過GLAY而家都嚴重過氣 最近開16場都唔係場場爆
Glay有年喺日本開咗場20萬人 而家仲係咪記錄
X Japan啲歌打一晚已經想死 叫yoshiki打50晚真係會提早退休
目前仲係紀錄
唔好睇少當年GLAY紅的程度當年有隻PS1 game都搵佢地做主角
glay 係香港開反而坐唔爆
日本女歌手方面
歷來能開到30場以上演唱會得3個
松任谷由實,安室奈美惠,濱崎步
安室已經退左休,濱崎步而家嚴重隕落開幾場都唔爆
剩返松任谷由實仲打緊

日本女歌手ARENA等級大型演唱會場數紀綠 (截止2019年2月)
01. 安室奈美惠 BEST FICTION 2008-2009 (64場)
02. 松任谷由實 SPECTACLE SHANGRILA 2003 (54場)
03. 松任谷由實 TEARS AND REASONS 1992-1993 (48場)
04. 安室奈美惠 LIVE GENIC 2015-2016 (47場)
05. 松任谷由實 SPECTACLE SHANGRILA 1999 (43場)
06. 松任谷由實 The Dancing Sun 1994 (42場)
07. 濱崎步 Rock n Roll Circus 2010 (41場)
08. 松任谷由實 TIME MACHINE 2018-2019 (40場)
09. 安室奈美惠 LIVE STYLE 2014 (37場)
10. 松任谷由實 SPECTACLE SHANGRILA (37場)
11. 松任谷由實 Strollin’ Cowgirl 1997 (37場)
12. 濱崎步 NEXT LEVEL 2009 (35場)
13. 松任谷由實 The Gates of HEAVEN 1991 (34場)
14. 濱崎步 HOTEL Love songs 2012 (34場)
15. 安室奈美惠 LIVE STYLE 2011 (32場)
濱崎步 10th Anniversary 2008 (32場)
大型 = ARENA等級
超大型 = DOME / STADIUM等級
小型= HALL
超小型 = LIVE HOUSE/公園等級

香港紅館相等於日本ARENA等級場地
我一直都係拿ARENA等級的演唱會比較
因為日本仔垃圾囉
老實講 最紅時候嘅X Japan 都開唔到咁多場
當然體能都係另一個因素
呢個真係好奇怪 x Japan要開的話50場都無問題,但佢地選擇越少開越好
應該係唔想咁辛苦

對比佢地同時期的另一隊band GLAY喺開演唱會上就非常落力,佢地2000年的76場大型演唱會係目前日本最高紀錄
首先叫樓豬定義下咩叫大型先啦
拎香港同日本比
人數上限又唔講
大型 = ARENA等級
超大型 = DOME / STADIUM等級
中小型= HALL
超小型 = LIVE HOUSE/公園等級

香港紅館相等於日本ARENA等級場地
我一直都係拿ARENA等級的演唱會比較
要睇埋咩級別既場地同邊度開,上面Arena級別一場有萬幾以上,有d例如埼玉saitama super arena 就一場已經2萬人以上,開30場arena比hk 30場紅館多人

dome 級別一場5萬人起跳,5 大dome各開一場都已經25萬,歌手紅唔紅仲有一個指標就係睇佢可唔可以打爆札幌DOME,北海道被譽為音樂沙漠,好多歌手都係避左呢個dome,開四大dome就算,有人可以喺呢個dome開到一場已經係好紅,爆滿幾乎可以上神台

至於hall級別座席就少好多,大概三千到五千一場,安室開過100場hall tour 但動員數字遠遠不及幾十場arena
成靠疆B們唔計較
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞