韓國生活(102)垃圾明洞除咗唱錢同剪頭髮之外冇嘢好做

1001 回覆
18 Like 5 Dislike
呢幾日都得 留個tg?
有無人試過用匯豐張銀聯卡係The Hyundai Seoul 碌唔到,試過幾間,個sale又插又碌都話fail

就算係Reward+設定咗外遊計劃都無用,有啲地方碌唔到銀聯
同埋The Hyundai Seoul係用唔到namane卡
首爾有冇腦場同埋模型店
應該唔關張卡事,佢地係cashier 機應該要㩒銀聯卡,有別於其他信用卡親身經驗,好多舖頭都唔識碌銀聯
有無人住過新羅或者悅榕莊
雖然我一日到黑話韓國乜都上網買
不過遊客嚟到梗係現場買㗎啦
除咗3ce、Etude House同其他香港都買到嘅brand之外
仲有咩brand抵買呢?
根據我個人經驗,身邊韓妹同事,仲有平時大減價,邊啲嘢去得最快,得出以下結果

1. Romand
上面豚一都有提到嘅brand,我覺得最大嘅賣點係平當然佢本身顏色選擇多,自然夠百搭都係重點,但係佢olive young賣8900,減價好似去到7千幾,比起唔少brand一萬幾起跳算平啦 當然萬幾唱返港紙又唔係貴

2. Laka

好似唔係間間都有,大家去大間少少嘅就會搵到。當時係韓妹同事推薦嘅,因為見到佢嘴唇紅潤得嚟唔誇張,所以都跟咗佢買咗支舊年好似得5-6隻色水光(?)唇彩+4隻唇膏,後來就有啲啞色款,不過個人都係鍾意佢啲水光款多啲,一到大減價就俾啲韓妹掃晒貨

3. Muzigae Mansion

啞面唇彩,顏色偏沉,都係去貨去得有啲快嘅唇彩,不過佢最大特點係個包裝

其實peripera以前有隻唇膏我都好鍾意用,但係佢好似唔再出啦

睇吓大家有冇其他推介,我呢啲算係拋磚引玉

3號出口行過去

另外我都幾鍾意用clio呢隻cushion
無乜妝感, 睇起上嚟勁自然
問過買咗返香港嘅朋友, 話香港用都keep到個底妝 天氣熱D就唔知啦香港咁鬼濕
好似係舊年8-9月出, 香港仲未見到有得買
近排olive young好似賣3萬幾
贈品係隻膠酒杯
r u ok
你地有無搭過大灣區航空
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞