韓國生活(102)垃圾明洞除咗唱錢同剪頭髮之外冇嘢好做

1001 回覆
18 Like 5 Dislike
今朝俾UO cancel 左班釜山回程機
kakao taxi 幾時轉咗要外國人登錄證先用得?
之前係韓國學習嗰時冇登錄證都照用到, 只係需要本身有kakaotalk ac
濟洲都係
你幾耐之前嘅事
2020年已經係咁
上年
我真係未見要外國人登錄證,定一話咁啱我唔使...
宜家要有韓國電話先用到
上網睇過一下 , 見唔到需要外國登錄證先得 。
其實所指嘅外國登錄證係咪純粹講緊要有韓國電話號碼?不過睇到話近幾年係轉咗唔使韓國電話號碼都得。
宜家要有韓國電話號碼認證先用得
實名登記,係機場買張卡姐
我啱啱到上12月都仲用到,只係冇電話易比佢cancel
韓國嘅實名登記就唔係喺機場買卡搞掂到嘅
因為呢度實名認證=要有外國人登錄證
不過呢樣會喺FAQ反映返

利申:2020年嗰陣揸住張機場買嘅kt roaming
有電話號碼嘅電話卡
係用唔到嘅
想問下入境韓國有冇指定pcr機構先認可?
我同d fd 一樣係做政府150$個個
同路人
咁你諗住點?
方法有幾個

1. 如果你喺釜山搭KTX返首爾,你可以
- 搭AREX直入仁川機場,搭一般機鐵都得但有排你坐,或者
- 喺首爾站都心機場check in
但如果你唔係飛KE/OZ/濟州航空/Jin Air/德威嘅話就冇得喺都心check in

2. 你亦都可以搭飛機返金浦機場,然後轉機鐵入仁川機場

3. 你都可以揀搭長途巴士直達仁川機場,但坐成5粒鐘一塞車你就GG
好啦去明洞多咗少少花臣
話說今日我陪人去明洞唱錢,跟住走去Le Meridien Seoul Myeongdong 借廁所嗰陣發現入面開咗間Urban Plant
https://instagram.com/urbanplant_myeongdong
裡面其實同溫室冇分別,因為佢擺咗勁多植物喺度

但佢重點唔係呢個溫室(?),而係呢間cafe同ENA(電視台)合作,整咗6個場景俾大家打卡我影咗其中三個 其他我冇影到冇人嘅場面就唔up啦

呢度嘢飲都還過得去,bakery嗰啲就冇食到,都幾適合大家唱完錢搵個地方食個包發下呆,特別係成日問早機去到首爾有咩好做嘅人

要留意嘅係
1. 其實佢開10點
2. 16至19號要拍嘢所以唔開
3. 你對個打卡場景冇興趣,只係想感受溫室feel嘅話,可以去佢合井同서빙고分店

明洞店地址:서울 중구 명동8나길 38 1층
會唔會20年之後已經轉咗, 啱啱上年2022年先用護照實名買左張韓國號碼嘅電話卡, 無論當地叫外賣,call的士都完全冇問題。kakao taxi call 車 嗰時仲要用過一個本身係用外國號碼註冊嘅kakao talk登陸都照樣call 到.
除此之外亦喺韓國當地買過手提電話, 畀嗰個機場買咗嘅電話卡韓國號碼畀佢做記錄/保養都冇問題。
由始至終都完全唔知道所謂嘅外國人登錄證係咩, 冇人問過,亦都唔知係咩嚟。
你叫外賣係咪淨係用요기요/打電話叫外賣
用apps, 之後嗰個外賣員到咗佢先可能打電話嚟。
利申本身唔係住酒店/旅遊
冇乜事梗係唔會問你拎張登錄證,你估香港冇啦啦查你身分證咩
只係生活上有啲嘢冇登錄證係做唔到,你咁啱係唔使用到嗰啲位,例如冇登錄證係叫唔到배민同쿠팡이츠,但冇乜損失嘅요기요都好多優惠,又或者冇登錄證就好難開到銀行户口,但嚟一陣就唔使開個
最後,你用護照登記嗰個真係唔算實名登記電話卡嚟呀
嗰個app係咪叫요기요,係呢個係唔使登錄證
銀行戶口 唔一定要開, 除非諗住長住。 或者工作
之前去過超過一年都無開。
終於又有人投資番明洞hea下都幾好既
唔止,eg shuttle delivery 應該都唔使,身邊啲外國人會用, 唔一定淨係得呢間, 요기요只不過係比較出名的呢。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞