韓國生活(102)垃圾明洞除咗唱錢同剪頭髮之外冇嘢好做

1001 回覆
18 Like 5 Dislike
Btw今日去食市廳육시리都算ok喎
不過我都係鍾意食結界嗰邊嘅燒肉,純粹個人口味
個人係中意佢d唔同食法 d肉都真係算靚
啲肉係真係唔錯
搵日試下結界嗰邊嘅육시리會唔會唔同玩法
我硬係覺得個Menu應該有少少唔同
你係咪講佢有唔同醬汁可以點?
係呀 重口味嘅我好中意個갈치속젓
啱啱個轉去韓國Hyundai department store買左返香港
想問如果去glamping得唔得
非當地人book唔book到
依家首爾仲有冇落雪
最想係car camping
但應該借唔到嘢
當地買gear可以諗諗
應該都幾多Glamping連gear嘅地方
有排揾過下但最後冇去到
想問吓k-eta 同埋核酸報告係咪都覆print 出嚟先入到境?定係有電話cap圖就得
我上星期就K-ETA冇check因為佢話跟passport入左機
PCR/RAT就睇個地勤心情 多數可以電話show個報告
韓國卜酒店/別墅/Glamping/guesthouse等等
好多時係用야놀자 (https://www.yanolja.com) /여기어때 (https://www.goodchoice.kr)
可以話覆蓋大部份住宿
Glamping韓文係글램핑,여기어때喺主頁當眼地方有標示,你直接click入去,揀埋地區同日子就睇到
問題係兩個網都一定要用到韓國電話號碼非會員都係咁

所以你可以喺呢兩個網睇定你想去邊個glamping,然後可以
1. 睇吓你用開嘅酒店網/hotelscombined有冇得book 首先你要搵到佢英文名
2. search吓佢有冇Instagram或者官方網站,可以DM佢問吓有冇得book,或者直接喺官方網站度預約都OK

基本上韓國嗰啲都好多gear,暖爐/冷氣/凳/燒烤爐/床等等乜都有,仲有啲真係靚到以為住酒店但係睇還睇,如果你唔係揸車/包車,好多glamping交通都幾唔方便,推薦你可以睇下加平(가평)嗰邊,嗰邊好多campsite,有啲可以搭地鐵轉巴士,最多行多十零分鐘就到

俾錢事小,多數係指定時間內入到錢俾佢就OK
wise.com/cashmellow可以過到數
你下個post好多faq要加
講清楚先Wise同cashmellow兩樣嘢
你自己計數邊個抵
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞