匯豐今時今日去銀行仲要排隊,係咪on9?

254 回覆
739 Like 67 Dislike
窮人上來屌把撚咩
知唔知醜 你有資格屌咩

夠資產開其他acc 咪約rm幫你搞 洗撚排
你覺得一間公司嘅服務好唔方便嘅時間
好可能代表其實呢間公司都唔係好想做你生意
真 好多窮撚
我覺得銀行counter呢個角色好快會俾人取代
鄰國已經係咁
Ching做細公司?指住個鼻就當係?
呃老人夠
老人永遠有
個rate差好遠的
幾多%先
預約櫃檯服務咪得囉,其實好多嘢都要排隊㗎啦
想請教下...
係咪要打俾自己RM 同佢講話有筆錢想做定期
順便R高些少息 再約佢落分行搞?

同埋係咪好多隱藏優惠/特選客戶優惠都要同RM R先有?
唔係都4.幾咩
覆錯左
想覆網上vs排隊果個
新資金嘅話網上都係呢個rate喎
網上高過櫃枱
RM高過網上 (海鮮價)
你排櫃枱都冇撚用
搵你RM啦,不過預咗畀人sell嘢
你唔幫襯未必畀得高
Jade客都無value啦 何況你呢啲retail one 客慢慢排啦
liquidity問題
例如有三間 A公司,B公司,C公司
B搵A買貨 再賣比C公司為例
A公司offer比B公司60日數期 交易後B要60日內要找數比A
B公司offer比C公司30日數期 交易後30日內C要找數比B
中間隔左30日

咁B就有好大空間去操作
例如B先搵A買貨 當1月1號咁
然後10日內貨去到B到 呢個時候係1月10號
B即刻轉手賣比C 三日內交晒貨 即係1月13號
咁C就要係2月23號找晒數比B
而B就係3月先找晒數比A
變左 只要B可以中間30日內賣晒d貨
理論上佢係可以無流動資金係手都賺到錢
6個月後唔夠錢咪收費咯
做緊MNC
一定會開PO只係分別係幾時開
Depends on terms
有d公司terms係先要對方提供service 再開PO
通常會係合作開既公司 有contract先會咁玩

亦有d係正常做法 先開PO比人
對方提供service 再開invoice比你

利申 成日叫人開PO
銀行其實都唔想提供counter service 好耐
以前其實平均d 銀行開多好多counter
而家越嚟越少
因為counter service 係蝕錢
而家d 銀行寧願開大大間理財中心都唔會開多兩個counter
銀行做retail 生意基本都係打和
最慘係就算升級咗都冇咩特別優惠
佢係分行睇緊電視
2023仲用手寫
唯一著數
開離岸戶口免手續費
PO唔係淨係用黎confirm個order
人地要分清分楚所有cost centre乜乜柒柒
你自己一條友就易計姐
人地公司幾千人幾萬人唔通年尾埋數果陣逐張單同你對?
出假invoice 即係無做野/出貨無啦啦叫人俾錢,對家一做3 way matching 就知冇goods receipt note / service report,即係流料。無收過野做咩要俾錢,通常只會唔找數,或者屌返你,唔會吓吓告人既,除非關 fraud 事。

Receipt 反而係收完錢出返俾 個客,證明找左數,如果無中生有,個客收到唔會少左忽肉,咪當你on9 笑吓你。反而你代表亂咁認收到錢,你俾老細屌就有份。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞