匯豐今時今日去銀行仲要排隊,係咪on9?

254 回覆
739 Like 67 Dislike
聽講話定期高息,走去問,點知條龍長到hihi咁。

然後手機諗住上網搞,個息又低過櫃臺搞。

然後個卓越理財,成日話我夠格開,但又唔比我低過幾多存款咁。

即係迫人排隊搞。

今時今日,手機搞到既野,又要迫人用番人手搞,多餘。

佢個手機apps又係,之前都幾安全保密,依家又簡單化咗,搞到唔安全。

要方便既唔方便,要複雜既又唔複雜。

我番工如果可以做到定期,咁我節省時間金錢,佢又節省到人手同時間,都唔知邊個天才咁八奇。
百事有可樂
返左工無耐, 發現好多野都好ON9
唔知係咪停左係90年代

我到而家都唔知invoice比你, 你又比PO係搞咩
即係你黎買野, 我要比張野你, 叫你比錢啦
而你又唔係比錢, 係比張PO我, 話真係買
我係咪又要比返張野佢, 確定收左佢PO
佢又要確認我確認我收左佢PO

HSBC手機App宜家呢個程度先係正常囉
其他銀行都冇佢咁撚癲
先前以為進入緊國家金庫咁嚴密
人地打開門口做生意
你覺得服務唔好咪去第二間囉
你話第二間無咁多著數,咁得佢做到,你就要根佢規矩架啦。
咁做financial audit/埋數都要ensure啲documentation係齊

standard procedure黎
就係唔想咁多人做高息定期
唔想排隊咪少啲息囉
引你落分行sell嘢
正解
滙豐:恭喜您已符合資格晉級滙豐卓越理財,並獲豁免首6個月低額結存服務費。立即晉級即享價值高達48,000港元獎賞。

一星期差唔多一次SMS/email
唔引你班人落分行,點sell你基金同儲蓄保
你唔望下中銀
張invoice唔係畀你, 係畀會計出數, 証明個銀碼係嗰間舖自己定嘅唔係你老作嘅.

PO都唔係畀你對家, 係畀對家會計嘅, 唔係每張invoice你都confirm㗎嘛, 你肯定要才出張Purchase Order列晒要乜幾錢, 對家追貨會計追數用的.

吓吓口講口賠咩.

電子化, 都照出電子invoice 電子PO

你買外賣都要揀好食物, 有個電子invoice咁嘅介面列晒你要乜幾多錢等你confirm, 跟住對方就收到電子PO去跟單執, 只係張invoice同PO由中介app去generate唔駛你打咁解啫
依家間間銀行都排得耐,唔只HSBC。

HSBC有啲好似九龍塘咁,卓越理財重等得耐過隔離普通。

係叫做服務好啲同可以坐住等。
舊年開始已經係咁
我份工成日去銀行
匯豐d人做野已經叫快手
恆生同中銀至係地獄
因為你窮咪咁囉
有錢搵rm 錄音搞掂啦
invoice已經好後啦
正常買嘢基本都request>quotation>po>performa invoice>delivery note&picking list>invoice/debit note>statement
份份文件都有明確用途,就算電子化都繼續用緊
要去攪,用app升級唔到
點解一買一賣都可以咁多step

卓越理財咪又係要排隊
係就係有得約時間,去到都係成棚人等緊
其他銀行priority得0-2人排,好快到
你講買外賣幾好, 幾鮮明

因為兩邊中間好多部門做嘢,每部門至少收到上手文件先做嘢,做完嘢再出文件俾下手
站老細角度就睇到/控制到發生緊乜事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞