[1月新番]擁有超常技能的異世界流浪美食家

617 回覆
52 Like 5 Dislike
狗仔好得意

好似好味
睇完上面啲gif好撚肚餓
係咪全部都係一樽現成汁淋落去煎肉就一味
好似冇乜特別調味整色整水咁嘅
如果真的要經濟學討論,可以參考英國同清朝早期貿易,英國白銀大量外流影響英國經濟個位

不過當時好似係講緊每年幾十萬斤白銀(唔sure),幾萬金幣未必影響到好多
今集隊護衛好慘
食咗兩集好野,而家食返平時既食物,好似食緊屎咁
幾樽唔同味.
對我地現代人好快無感覺
回到古代.咁樣整給佢地食,一定話世間美味.

其實主角副業係米厨師???
就算有影響都係億份之一.
對現實唔會太大影響.
而八萬養老金個套. 8萬金幣進入現代市場.
當10個金幣=1兩.
多8000兩黃金影響都係有限.
異世科技唔先進,未必有咁多貴金屬流通,深層佢地採唔到亦未必探到,最慘打迷宮係只有寶箱出,咁耐只係深層見過一次,仲要大約百幾金,主角收入幾萬咁入,食嘅菲爾打獵,調味料生活用品技能買….
有價值錢幣多左啲流通其實冇乜影響
係有股票市場先要驚冇抵押印錢有影響
你現代果張係紙來,價值係來自其他野,所以要有野做信用抵押(國家經濟能力之類),但家陣講緊係貨幣本身價值在於個貴金屬,如果市場貴金屬大量消失佢連貨幣供應都會出問題,你可以查一下乜叫劣幣驅逐良幣來了解下先,當係學下雜學,當然你覺得睇動畫唔駛咁多都無問題,當我無講過。
要睇返佢d 調味品用用幾多同幾錢樽
另外佢賣果d 野都係貴族買多
可以嚮有錢人手上賺唔好咩
佢嚮異世界洗出去嘅錢主要就係租同捐左出去
首先是最重要的貨幣價值,聽了他們每個人的說法後,我整理出以下的結果:

鐵幣1枚  → 10日圓

銅幣1枚  → 100日圓

銀幣1枚  → 1000日圓

金幣1枚  → 10000日圓

大金幣1枚  → 100000日圓

白金幣1枚  → 1000000日圓

請孩子們吃的攤販串燒1支要鐵幣5枚。

只要有6枚金幣的話,似乎就能讓4人家庭度過1個月最低水准的生活。
洗唔洗落咁多汁呀
小說入面嘅設定
本身想坐共乘馬車去基爾斯鎮
費用是金幣1枚到達似乎要花上4天的時間

點知因為想減少人口流失嘅原因
召喚佢個國家停左馬車
結果就用8金幣+3餐揾左鐵之意志
下面呢d 野2金幣 (2萬yen)
感覺現實生活1200蚊買食材都差唔多
當你8天 x 6人
等於1200蚊比你買野煮個半月

卡式瓦斯爐與瓦斯罐、鍋子與平底鍋、菜刀、砧板,以及最重要的食材。

5位冒險者加上我就需要6人份的餐點,所以各類食材我都買得比較多。

馬鈴薯、紅蘿蔔、洋蔥等蔬菜類,再加上起司、火腿、香腸、雞蛋。可以立刻食用的配菜類也買了,再來就是鹽巴與湯塊等調味料類,一樣買了很多。

東買西買之後,剛剛好用掉2枚金幣。
古代 鹽係稀有品
你咪同當所有野都無落調味
屌那媽小說第十二集死咗去邊,冇撚得買嘅
好好睇
睇到好撚肚餓

不果呢套嘢最大嘅問題係 (指小說):我諗唔倒作者可以點完...
唔洗完
寫到10幾本先過左6個月
不過開始悶
成日 loop
漫畫可能正d
畫日常都夠做
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞