[1月新番]擁有超常技能的異世界流浪美食家

616 回覆
52 Like 5 Dislike
好可愛嘅細路仔
日式薑汁豬肉係真係好食
史伊終於識講嘢
史伊把聲一講野就認到
都係今季新番殺手奶爸個美俐
史伊好可愛
煉金舖
史伊 好可愛
雖然無咩女睇.
但今集真係輕輕鬆鬆,唔覺唔覺又一集

開頭食野個度.睇完又係好想食野!
有冇得打怪獸
隔離八萬金自己做咕哩搬貨搵錢
佢包送貨剩係買嘢食
明明可以癲過八萬金
https://youtube.com/shorts/55poakkBbmA?feature=share

今次係劏魚+煎魚製作過程
Netflix做咩冇左第3集
根本可以壟斷糧食同軍須品 (提升能力值既美食) 兩大產業
不過福兮禍所伏,賺得癲自然容易俾人盯上
主角現在咁韜光養晦都已經俾一隻狼+一隻女神賴上
未熟習異世界既環境就發大嚟搞隨時死咗都唔知咩事
主角咁做先係正常智商
搵到食就得, 唔好做奇怪野引人注意
網購唔係咩都買到
同埋小說有講佢想去局勢平穩嘅地方
移動手段只可以騎費爾叔叔
行下煮下都一兩個月
呢套野好慢活
向田大叔有千五年慢慢煮野食
急咩姐
係,正常人都唔會突然招惹政治,軍事
佢仲識諗唔可以亂賣太多鹽怕出事
好合理嘅設定同發展
普普通通賣靚野個陣俾個有錢佬睇中,叫你講個貨源出黎已經死左
嗰套好煩膠
呢套好可愛
史伊好得意呀
咁不如調返轉諗個技能喺現實世界點樣落單先

假設最後嘅end point係交去現實世界嘅神手上再傳送去異世界

因為基於各個異世界神對現實世界產品嘅反應嚟睇,佢哋應該係冇辦法直接接觸到嗰啲產品,所以可以排除異世界神以某種渠道獲得產品》交畀主角

另外我都前設咗異世界本身冇自己嘅意志,若果唔係就可以係異世界本身幫主角落單。但咁考慮其實同考慮異世界神去做而件事差別唔大,最多係話異世界嘅神有分唔同階級,而目前出場嘅所有異世界神都冇辦法直接接觸現實世界產品。但目前睇嚟可能性比較低。

第二個假設就係異世界嘅貨幣價值略等於現實世界嘅貨品價值。因為異世界貨幣講到尾係貴金屬,喺現實世界只係根據重量換算返唔同嘅貨幣。咁樣現實世界神所做嘅就係用異世界嘅貴金屬換取現實世界嘅貨幣,再去買返對應嘅商品。

我會甚至大膽假設異世界嘅貴金屬兌現實世界貨幣嘅比率係比較低,即係異世界貴金屬比起現實世界貴金屬,係會換得少啲貨幣,詳細會喺第四個假設再講。而個假設係配合前設:異世界貴金屬嘅流出唔會影響到現實世界嘅貴金屬價格。

第三個前設,現實世界嘅神喺現實世界有至少一個有登記嘅住址,或者有個代理人/親臨現實世界,而且嗰個住址/代理人嘅身份/自己嘅身份係合法嘅。現實世界嘅物資流動其實有好多紀錄,男主角買嘅嘢重要係啱啱出爐嘅商品,加上佢通常買嘅量都唔少(餵班大食積),喺現實世界經常消失大量商品而唔影響現實世界係冇可能,所以必然有唔影響現實世界運作嘅住址/人去處理金屬嘅兌換同採購。若個係直接用人去處理的話,而個人重必須唔引人注目,若果唔係就會俾現實世界發現嗰個世界同異世界嘅聯繫。由第一集現實世界人嘅反應可見兩個世界嘅聯繫應該唔係廣為人知。

第四,為咗維持異世界超市而個技能,喺現實世界應該有穩定嘅收入去確保現實世界嘅地址/代理人/神自身嘅日常運作。講返第二點假設嘅貴金屬價格先,因為異世界嘅鑄造技術理應冇現實世界咁好,鑄出嚟嘅幣應該質素參差,同樣重量喺現實世界應該相對價值比較低。參考動畫頭兩話,異世界各貨幣嘅購買力同現實相約,但去到現實嘅價值又比較低,咁現實世界嘅神又點用貴金屬貨幣直接換產品?佢應該有做功補上兩者嘅差額,考慮埋佢喺現實世界嘅支出,佢應該有穩定嘅收入去彌補兩個世界嘅價值差異同現實世界嘅支出。

由以上四個假設可以想像到,現實世界嘅神自然可以靠現實世界嘅收入彌補返異世界嘅貴金屬損失,所以兩個世界嘅經濟都得以穩定

唔知咁諗有冇錯漏,歡迎補充
粒史萊姆幾得意
風之女神好過癮
幾好睇喎
但主角目的係咩 鳩hea?
安穩生活
佢本來做緊社畜冇啦啦比人召喚左去
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞