舊mini買唔買得過?多唔多野整?

95 回覆
6 Like 18 Dislike
其實點解歐洲車咁差?咁歐洲人都係咁用嘅姐
問題係香港氣候同道路環境,特別港島區啲路真係可以同第三世界相比,有啲人話龍翔道爛,咁香港島嗰啲就真係世界第一啦,無啦啦地下渠蓋可以凹咗落去唔係un一下就算數嗰啲,係凹咗起碼10 cm以上應承咗一個90度角,跟住修補完條路就凹凸不平求其鋪達嘢上去就算撚數,跟住你鋪嗰度成座山咁高,真係除咗條東廊叫做行得之外,其他都係閪撚到仆街,所以真心唔明點解啲人鍾意飛深淺赤,行快少少過澎一聲,塔頂都俾佢爆散,都仲未同你計塞車谷住谷住架車,其他牌子唔講淨係同你計香港行貨BBA,基本上全部都係行DCT你快揸嘅話就真係爽呀同日本車一定冇得比,塞車嘅話趷吓趷吓,我理得你行濕or乾式,一樣死

雖然近呢五六年嘅歐洲車好咗好多,因為會不斷改良完善佢哋嘅設計,其實相比起以前好咗好多,亦都更加耐用,但係依然都會少少水土不服
歐洲車好多sensor,大多數都係粒嘢壞咗多個真係嗰一part有問題,就算着咗都係標版度提你邊part有問題快啲返去覆維修中心或者咩過熱靠邊暫停,你可以覺得係好處亦都可以覺得係壞處
日本車冇乜sensor好好呢?係呀一壞就死撚咗喺度,因為你根本唔知邊part
ps:以前腳車喺日本車,毫無先兆底下壞波箱死撚咗喺青馬大橋,佢着燈嗰下就已經係死亡
英國脫咗歐 唔計
咁東南歐啲路仲爛過香港好多啦但點解人地仲成街Benz、VW、Fiat都冇乜嘢照揸?仲有大陸堆N線城市多爛路,1、2線城市更塞車但人地成街VW,仲用黎做的士
1系太大部啦
好撚多啲嘢整
不過好好揸好好工玩,唔捨得換車
同埋好吸精(小朋友嘅目光
1系都太大部 你不如揸K car算
慳咁多錢我又唔介意比人笑下
其實冇人理你揸咩車就真
同mini比緊啊叻仔
咁講嘅話你都只可以買hatch
Clubman Countryman 你都會嫌大啦
香港地要慳錢唔好渣車了
On9
我知道樓主應該唔係搵classic mini,不過睇個post就身痕搵返呢一個kit:
https://www.minimania.com/part/MTK20A3-2/Vtec-Honda-Mtk-Engine-Package

https://youtu.be/FgkFOMrLprk

集Classic mini嘅輕同Honda motor可靠性一身

印象中記得仲有Suzuki swift 1.3L conversion, 平D
揸得mini 買3doors係好正常
countryman就算啦
mini 用家,下架再買應該都係mini
好多Family man嘅妥協
我上手車主都係屋企原因賣車
買返Countryman
過到老婆果關咩
最舊countryman都漏?
我部前期NA無漏
咩年份先 2000 果部 MINI你就諗吓好啦 水箱問題 冇得整 死症
有咩問題,佢都鐘意
雙門 車人佢要上落車啵
小心買完俾人小
鍾意佢趕絕外人型
之前單身有諗出Alfa豬仔多兩隻門朋友上落方便啲
後來識咗女朋友之後已經唔記得咩叫朋友
直接放棄後面兩隻門買Mini
廢老思維
F系後寶馬冇乜大問題
揸架舊bba 咪一樣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞