得罪講句,如果英國咁好住,點解以前留學果班10個有8個都回流

1001 回覆
224 Like 783 Dislike
我舊同事啲老細好多移晒民
宜家個個上晒位做M位
你咁都叫曲??
個個月50k 食好西
移民撚要食3 pound meal deal
俾人歧視到仆街咪返嚟香港做囉
你唔好玩膠啦
你唔好再玩膠好嗎
豬⋯
大陸人?
你咁講就有人
屌人窮係香港買唔起樓
我覺得香港呢啲風氣唔好
如果靠自己乜都係零開始儲㗎啦
買唔到樓就話人窮
係咪唔知咩叫靠自己
咁都俾你睇穿
咁係講呢d野嘅人缺乏邏輯
如果買唔起樓嘅係少數cases 咁的確係人唔識靠自己 係個人問題
問題係以香港中位數左右嘅收入
係香港會買唔起樓 即係過半數嘅勞動力只靠自己都有同樣問題
咁就唔係個人問題 係社會問題
有d人仲話咁係d人唔識投資
頂 一個社會要靠投資先買得起樓 就已經係問題
唔好講到買到樓 local年輕人就唔會叫苦咁
人生唔係得錢 買樓係香港人眼中係大問題 諗住有樓就咩都ok
係當地人眼中唔係咁
佢地會concern好多ethnic equality, local council又搞d乜出黎
同埋好鐘意搞生意
唔知點解識親d local, 由有錢到無錢, 由後生到老,個腦都有一盤生意係到
仲要唔係齋講 係真係會做
好憎打工咁

叫苦仲有消費觀問題
佢地無儲蓄習慣 一通漲就大件事
呢個亦係英國勁多唔同buying scheme嘅原因
first time buyer買new built 30%off
shared ownership
10%首期銀行就可以做mortgage 之類
我以前個flat mate
after tax salary 先得350鎊左右一星期
但佢從來唔係屋企煮飯 餐餐出街食
英國出街食幾貴
到能源價升左 佢就叫苦
連幾鎊入油錢都比唔起
慣左賺幾多駛幾多 d野貴左 但維持返以前嘅消費習慣 咪出事
英國世一
一定唔係 我鐘意日本多d
老實講如果香港驅逐哂d支那人 換個正常政府 還政於民
樓價最好跌返25-50% 唔跌都無所謂
我即刻回流變藍c
日本地震
咁歐洲係出名少天災嘅
你呢個情況根本係極少數例子喎
普通兩夫婦,或者家庭已經apply唔到
普通人一個月儲到幾百磅已經好勁
你偏南部正常少少嘅屋最少係300-400k up
一兩年無可能儲到啦
就算北部
俾夠200k都係得啲爛區揀
Reading 2 bedroom apartment 入門價都係200k頭左右
10%即係2x k
假設 2夫婦after tax salary 加埋3000鎊
租水電煤council平均用左1500左右 日常開支平均800
仲要係租2 bedroom咁計 兩夫婦無小朋友其實租1bedroom都ok
儲到700鎊左右
咁都係儲2年鬆d
如果一黎就諗住買house 咁當然無得講

但我認同未買樓之前就有小朋友 係好難生活嘅 開支差好遠
唔係,係好多人都無睇iTV/BBC,咁做咩要俾而家呢個年代Netflix, Paramount, Apple TV, Disney乜都有

係有呢條法例,但佢係揾外判公司去做,所以變左半恐嚇方式去追數(所謂恐嚇就係得嗰紅色信

所以唔好意思,又帶風向失敗,下次了解下國情先
睇下咩工種?上Glassdoor好透明而家
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞