同老婆相處好辛苦!

256 回覆
20 Like 4435 Dislike
笑撚死
屌你老母
睇唔撚到
標點符號
你死基佬
總結而言,其實篇文章有三個故事,一個故事係講一個女仔拍咗兩次拖,第一個係因為窮所以分手,第二個係因為個男朋友賤同唔肯畀個處畀條仔而比仔飛,最後條仔用佢啲相開ig報復,第二個故事係個男仔同佢女朋友同一大班人去旅行,因為食飯畀錢問題鬧交,第三個故事係兩公婆生咗一個小朋友,仲頂得住,生第二個開始就頂唔順鬧交,但因為唔想仔女喺單親家庭長大,所以被迫一齊,仲問點樣先可以改善兩公婆關係

(轉貼)同老婆相處好辛苦!
https://lih.kg/3271984
too long didn’t read
又老婆又同男朋友拍拖 篇文又唔隔行 同你相處都好辛苦
same
咁撚長又冇分段/標點符號,睇條撚咩
Up乜撚野
佢每個post都係千字文有料
文都打唔好 0分
係唔係用AI寫出黎?
睇到頭都痛埋
no punctuation don't read

TLDR, 幫你負皮先出返去, 你都on99嘅
屌你老母
有幾個既
睇左一兩句only
翻譯:

背景

我拍過兩次拖,第一個男朋友對我好好,我亦都好全心全意。但無可奈何,因為屋企人覺得個男仔冇經濟能力、家庭背景唔太完整,就連三餐都未安穩,佢地覺得將來畀唔到幸福我,所以最後迫分手,冇辦法一齊,好難先叫做同佢分開左。

第二春

2. 大半年後,我同左第二個男仔一齊,佢對我真係差到hi街。拍拖除左第一日佢請過我食一餐譚仔,從此以後,同親佢出街一係aa,一係要我畀埋佢嗰份。佢又唔係窮,成日晒自己好屋企好有錢,喺大埔嗰邊有間三層既獨立屋。就連拍拖一個月紀念日,同佢第一次(唯一一次)去睇去玩嗰啲錢都係叫我畀。

3. 其實講真句,要我aa制我係絕對冇問題,因為我地只係情侶關係,要我間唔中畀埋你嗰份一次半次都唔係問題,因為我地已經係拍緊拖,大家幫下大家有乜問題。但次次都係咁,仲要連大日子都係咁,我真係唔覺得你有幾在乎我。

4. 最黑人憎嗰下係,佢拍拖第一日喺調景嶺搭地鐵去到旺角,全程就冇停過口,同我講自己屋企幾有錢、幾有錢、唔洗憂,又喺度話佢經濟能力好過我初戀男朋友幾多、幾多。

5. 過左兩三日無耐,佢就話我,因爲佢屋企有錢,所以先中意佢。同佢一齊,我當下覺得有種感覺係畀人話緊係有樓有高潮嗰啲物質港女,嗰下我真係又嬲又唔開心。

第二春呃蝦條

6. 拍拖冇耐就用好多籍口,又話天氣熱唔想出街,又甜言蜜語氹我上佢屋企。到我真係上左去,佢就嚟料,入左房發左癲咁狂咀我,又伸手入去又揸又摸。我愈叫佢唔好,佢就愈過火。咀到咁上下,就抱起我dum我落床,佢成個人壓住左我。

7. 我估唔到佢真係開口同我講佢想有further action。我用盡一切方法拒絕,佢問我點解,然後我咪話:「我怕痛。」佢問:「乜你20歲拍過一次拖仲係處嚟?」我話:「係。」佢唔信,話要睇。

8. 我一腳踢左落佢下面,然後換來既係無了期既死靜。嗰下其實我個心好亂,我問我自己其實係咪冇做好女朋友既責任。但我好肯定既就係,佢對我上心極有限,所以我企硬唔畀個處佢。

9. 自從嗰次之後,佢就開始hea9我,日日話我肥,話我多暗瘡,迫我就算返左成日工都要去跑步,唔跑步就冇得見。佢拉我去買化妝品,迫我要化妝先同得佢出街。

批評第二春

10. 但其實平心而論,我唔係佢眼中嗰種不能接受、會反胃既程度。雖然真係唔係女神級,不過講真,佢又樣衰、又生得,我都唔見得佢好我好多。

11. 仲有就係,我發高燒,佢唔陪我。佢最偉大既就係,我m到,佢抽左半個嚟捉我行商場,話行下冇事,又可以順便減肥,幾好。我冇錢返屋企,佢唔借畀我。我訓唔著叫佢陪下我,佢cut我線。

12. 拍拖兩個半月以嚟,最長通話時間都只係半個鐘。佢一份禮物,連粒糖都冇送過畀我。我知佢嗰陣係迫緊我講分手,但我冇理到,睇下可以玩到佢幾耐。

被第二春飛

13. 到半個月後,係佢話性格不合飛左我。我得啖笑,性乜格不合姐,sex格不合炸,笑死我。分手之後,佢不斷同佢班fd話我係「吊高嚟賣既雞」,通街唱我得b cup,明明佢自己嗰陣揸得勁開心。

14. 呢啲都已經夠衰,最賤既係佢扮係我,然後開個淫tag ig ac,然後po我啲相。點解我會知?因為有一日我個fd sd張圖問係咪我開,我先知佢咁賤格。因為嗰啲相我只係sd過畀佢一個人,只係佢最大嫌疑。事發後,我好想衝去佢屋企打7佢。但最後我都忍住手,因為我知道打呢啲不知悔改既人只會打傷自己隻手,希望下世佢做鴨啦。

15. 其實我呢段感情,我冇對佢唔住,冇對佢做過啲乜錯。最錯既就係,我冇好好對自己。所以都係嗰句:「經一事,長一智。」仆過一次就唔好再喺同一條街再仆。

旅行經歷

16. 又有一次,我同班fd去grad trip,之後叫埋我個原本唔識我班fd既fd帶埋佢條女一齊黎。因為個fd條女屋企人好嚴,隨時要facetime,加上佢又冇fd,所以就借我地過橋,去旅行影大合照。即係加多兩個人,計埋我自己就一行9人咁。

17. 去到之後,一開始就冇事既。直到有一晚,我地轉左地方。咁夜晚去食飯啦,就開始有爭執。跟埋黎果對情侶呢就想食迴轉壽司,但係間野冷冷清清,睇落唔多,所以其他想未唔想食囉,所以轉左食第二間。

18. 我地果陣已經因為前幾日既活動分開左兩邊,所以去到都係分開左。我地5個,佢地4個咁。之後,佢地放低錢就話要走先,去買唔知乜鳩,叫我地幫佢埋單。

19. 之後,佢地其中一條女呢 (果條女又係on99、好撚麻煩果啲;係因為學校班人都唔肯收留佢去grad trip,我地先收留佢,好撚後悔) 就比左張大紙5000羊,話要找翻4040羊,話比整數冇咁亂喎。我地未問佢做乜唔攞埋果40整頭囉,咁未找4000比佢整數囉。佢又聽唔撚明,都岸鳩鳩咁撚樣。咁我地依張枱傾緊計,就冇點數佢地啲錢既。

20. 咁食飽飯,我地就去埋單啦。埋撚完之後,找唔夠四千,得二千幾,定唔知三千。咁我地比齊曬,就幾乎可以好肯定係佢地四個其中一個比漏錢,又或者係找漏啦。因為其實我地都有責仼睇清楚佢有冇找錯錢既,不過重點唔係度。我地食飽去搵佢地會合既時候,一見面就問佢地每人比左幾多錢,因為岩岩找既冇四千咁多(搵佢地之前我地已經計左好幾次)。

21. 跟住fd條女突然對住要找4000羊條女講:「得啦,我翻到去計翻比妳。我地五個眼都凸撚埋,唔知依句野乜撚野意思。當時係我意識入面就係,一係條女未比夠錢,一係佢覺得我地衰鳩佢錢咁。聽到咁,我地條氣未唔撚順囉,捉撚住佢話要計清楚。

22. 最後計唔掂,大家都比齊。我就話:「將未夠果條數除翻開9分,每人比乞衣咁,比果百幾羊佢。」之後,個fd同佢條女仲覺得好撚委屈,要比多個百幾羊。其實佢條女岩岩個餐黎錯左張單,又冇改到佢個餐,計貴左200幾羊,又唔撚出聲扮唔知。我地更加唔撚知佢食乜啦,應該要比得最撚多就係佢啦,仲扮乜撚委屈。

23. 之後,大家分開,自翻去。咁翻到去,又當咩事都冇發生過啦,就開始劈酒咁。就話說,佢條女好唔飲得既。飲左兩三杯就訓撚左係度,之後我地繼續玩。玩到四點幾,我地大部份人都醉到啤啤夫,得翻我女朋友、一個男仔,同埋一個最後未提起過、四個其中之一個既女仔,3個人咁。我就嘔到仆街,就訓死左。

24. 訓醒就第二朝喇,咁呢去食野果陣就開始聽到,對情侶果條女就單單打打我地,暗示我地5條女有人手腳唔乾淨。我就當然都唔比面佢,屌翻佢啦,咁屌翻佢佢都冇出聲既。

25. 之後,對情侶就走先既,因為佢地去得5日,我地去10日。佢地翻到香港之後,條仔就打比我喇喎。我都心知不妙,估到有野發生。點知真係有,就係飲酒果晚,佢條女見到我條女係佢條仔個錢包度攞左啲野,但見唔到攞走啲乜、唔知唔見左啲乜,又冇唔見特別既錢。

26. 咁我就緊係覺得佢條女醉撚左啦,點知佢話佢條女話扮醉,其實好清醒。見到我條女係佢銀包攞野,但係又見唔到攞乜野,真好笑。咁佢又解釋話,當時燈光暗果啲。

27. 咁我就問佢條女,當時點解唔即刻上前阻止。佢話佢條女話,因為當時太眼訓喎。我即刻啞撚左,證據又冇,唔見乜又講唔出,妳屈鳩我條女偷妳野,妳都編得完美啲呀,都唔撚合乎邏輯,狗都唔撚信啦。

28. 係過幾日之後,第四個女仔先講比我地聽,原來4000羊少女同埋fd條女好唔妥我女朋友同我地幾個,又唔滿我地行程又盛咁,講到我地攞撚住之槍逼佢行咁撚樣。屌佢老母!我地幾個不知玩得幾撚開心,乜撚都應分,幫埋佢地做咁。加上果幾日其實都發生左啲其他事,不過講埋就太長篇喇。

29. 不過,我只係覺得「欲加之罪,何患無辭」。你係有心委鳩我地啲人,講乜撚都得。不過,今次令我明白去旅行唔好太大班人去,幾個人係玩得最開心,太多人就太多唔同意見。
家庭裏的那些事

30. 小弟講到1999咁,大家睇唔明唔好屌得咁大力。我同老婆結婚十年,有兩個仔,都有PDSD。未有小朋友之前,我地好恩愛,偶然會吵架,但係我都會氹返佢。

31. 從有左第一個小朋友之後,開始多左嘈交。我當時辭咗職,做網上買賣,會獨自帶小朋友去玩,比多咗時間佢休息,所以都仲頂得住。

32. 但係後期生咗第二個之後,太必須照顧一個,佢就開始嚟了,做任何一件事佢都可以雞蛋裏挑骨頭,總係比到說話你聽。落去買紙巾,貴咗兩蚊又喺度單打。有時要出去交收,陪唔到小朋友去公園,出門口又會整句「爸爸又唔得閒陪你去公園」。叫左佢兩個小朋友都報上午或下午返學方便接送,結果佢話可以多d陪伴,然後佢幫佢地報興報班叫我接送。

33. 今日又有一單野令我無奈至極,我因為電話冇電叫佢用查下幾時有巴士。佢話已經有車,結果送車尾要等30分鐘。過咗半條馬路,注意好短嘅馬路。我就話,不如坐小巴啦,兩個小朋友等到咁耐巴士,到時又百厭。佢立即串我:「下次諗快d啦。」(我無出聲。)跟住差唔多到小巴站,佢就話:「行都行左半個鐘,小巴返到屋企。」我指一指個鐘,只係過左十五分鐘,「你頭先又話過左半個鐘,係咪你個鐘壞左?」串返佢之後,成個世界清新哂,但係已經無左之前恩愛ge感覺,而家日日在受罪。

徵詢意見

34. 小朋友雖然頑皮,但係都有好多優點。我真係唔想佢哋係一個單親的環境之下長大,大家可唔可以教下我點樣同佢相處?真係要「佢串我一句,我串返佢一句」?
一入嚟見到篇咁嘅閪野
即刻負皮
笑到仆街 巴個回覆
唔睇掃落去隻眼都痛埋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞