麥當勞依家連外賣凍飲膠袋都唔比

581 回覆
1123 Like 53 Dislike
難聽過粗口
打得呢啲工嘅人係咁上下
打開個蓋叫佢俾膠袋得唔得
講緊所有食肆
好多人習慣就係連自己個袋都唔帶兩手fing fing行出街
依家有Apple Pay幾乎連銀包現金信用卡都可以唔帶
你仲叫人專登帶個環保袋
睇完連登仔對麥記飲品膠袋一事嘅反應,我真係覺得連登仔既環保意識低到無眼睇。

成件事既出發點係想你地減少廢物,希望大家行出一小步,減少浪費。如果你係真係好多有需要拎膠袋,你咪拎囉。你係無手拎嘅,咁咪拎囉。但如果唔係必要根本可以減少一個浪費既機會。

其實要完全零浪費,大家都明白好難,要完全自備餐具餐盒係好難。但如果可以減少其中無必要嘅浪費,點解唔做呢?唔通作用細咁唔做?

我自己都唔係零污染零浪費,我亦都唔知果條友本身係咪真係咁環保,但我覺得個出發點係好。如果阻到你地,搞到你地唔方便,咁都係想提高下大家嘅環保意識,改變下大家嘅習慣姐。

如果你嫌麻煩唔拎嘅話,多謝你。
如果你覺得無左個膠袋都可以拎得走嘅話,多謝你。

利申:唔係果條shitty仔,唔識條友,以事論事姐
算吧啦,係連登做環保撚,差在唔會燒春袋咋
去過M記買早餐佢話唔撚會俾我地
紙托剩係for熊貓袋鼠嘅車手
咁咪俾1蚊買囉
仆佢個街,琴日買個餐拎走,點知杯汽水冇袋,叫佢俾個先知新例要1蚊,杯嘢濕漉漉又凍,叫個客咁撚樣冬天拎住杯凍飲走真係好撚嘢
仲要好彩我只係買1個餐,買幾個嘅叫人點撚樣拎?
班環保撚真係痴撚線,正苦又跟足班友先好嘢
所以次次都會叫佢比
屌那星
根本我岀街除咗行山露營去旅行

否則都唔會揹袋
人地日撚日飲廢水先要啫
食個m記都要帶個垃圾阻位
真定假?
同疫苗通行證一樣都係想你好姐

如果阻到你地,搞到你地唔方便,咁都係想提高下大家嘅環保意識,改變下大家嘅習慣姐。
政府法例講咗每個交易可以有一的免費膠袋的
係…唔知點解上面咁多人以為一定要比
m記又慳一筆
m記濫收錢
環保L又贏
成個杯都係膠,用少個膠袋就當環保咗,依啲咪自己呃自己,所有快餐店同廢水店執哂佢啦不如,仲環保啊
大家係屌緊覺得擾民嘅嘢識做
另一邊口罩RAT嘅膠好似冇人睇冇人管咁
啲環保人士好似啞撚咗咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞