麥當勞依家連外賣凍飲膠袋都唔比

581 回覆
1123 Like 53 Dislike
2杯你點樣就咁拎
八爪魚呀?
又返返去幾年前

唔主動比

又同香港人鬥磨

要我叫兩次

比袋比飲桶
on99……
屌你老母呀
紙飲筒飲肥仔水一插入去會爆氣
佢地收個1蚊外賣費係包哂 袋盒餐具喎
公道講句 是不是要逼小妹自盡
今日食 d m記職員自動入膠袋
比人屌爆左
那天
試過無呢個問題
個🙂emoji好撚摟打
紙飲管真係不了。
不過見過有啲用澱粉整嘅飲管,我覺得可以。
啲膠盒環保袋生產出嚟嘅污染,大過你用膠袋一年。
請問係點計算?
請指教
自己google 啦
呢啲都唔錯

我會情願用3條紙飲筒,多過用一條膠嘅

紙嘅幾年,頂盡十年,一定decompose晒
膠嘅幾百年先decompose
環保袋並唔環保
其實我哋用唔用都唔太大關係,最大問題係以下幾個國家。中國、印尼、菲律賓、泰國和越南

https://hk.news.yahoo.com/%E7%A6%81%E7%94%A8-%E5%A1%91%E8%86%A0%E5%90%B8%E7%AE%A1-%E7%84%A1%E5%8A%A9%E6%96%BC-%E6%94%B9%E5%96%84-%E6%B5%B7%E6%B4%8B%E7%92%B0%E5%A2%83-%E5%81%A5%E5%BA%B7-010647699.html

根據 2017 年發佈的一項研究,全球海洋的 95% 塑膠都只是來自於 10 條河流,其中有 8 條位於亞洲,另外 2 條則位於非洲。另一個專門從事海洋保護的組織亦有同樣推測,直指大部分流入海洋的塑膠主要來源於五個國家,分別是中國、印尼、菲律賓、泰國和越南。我相信,有些人會認為這些研究帶有支持西方的偏見,研究目的是透過指責發展中國家而掩蓋問題的真相。但我想請你仔細思考一下,你子女在漢堡店扔進垃圾桶的飲管,最後會與其他塑膠製品一同放入裝有袋子的容器中,以便塑膠回收。大多數發達國家之所以發達,原因無他,主要在於他們能夠高效管理廢棄物。這即是說,即便無人回收,這些飲管仍會掩埋在幾噸土壤之下,而非流入海洋。

但遺憾的是,影片中 Figgerner 和同事費時費力地從海龜鼻孔內抽出的飲管,十居其九都是來自於未能妥善管理垃圾的亞洲國家。與此同時,我們還發現了另一個重大問題。海洋中大部分塑膠都是來自於從商船上「掉落」的捕魚或運輸裝置,而這些裝置就在海洋形成不斷擴大的「漂浮島」。事實上,這些廢棄裝置總量佔據太平洋垃圾帶的 46% 之多,而垃圾帶的覆蓋面積已是法國國土面積的三倍。不幸的是,在這些裝置分解成小塊之前便足以導致眾多海洋生物死亡。

有見及此,我們可以善用現有的可靠資訊作為制定解決方案的基礎,而非採用紙飲管般不切實際的做法。其中一個有效做法,就是在發展中國家制定相關計劃,向能夠提供舊裝置的漁民和航海員給予報酬,從而防止這些不再使用的裝置流入大海,阻止他們因貪一時方便而遺害「海」間。至於污染最嚴重的五個國家之廢物處理問題,相應解決方案可以是資助他們的新興經濟體,使其能夠投資於高效廢物管理系統。
唔洗沖出來話比人聽你就係
勿以善少而不為
呢度講緊流入海洋果批

大多數發達國家之所以發達,原因無他,主要在於他們能夠高效管理廢棄物。這即是說,即便無人回收,這些飲管仍會掩埋在幾噸土壤之下,而非流入海洋。

但我唔止講緊入海果批,係入堆填果批都包埋
你飲一枝飲品就用一枝幾百年唔decompose嘅膠飲管,加重堆填區負擔
倒不如用兩三枝紙或竹飲管,起碼10年內識分解返
個店員咪算好囉
我見過的case係
一早講咗裝落食物盒到
但店員裝咗落佢個發泡膠兜先
然後再將裡面的碗仔翅倒落去個食物盒到
掉咗個發泡膠兜
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞