又要搭UO又要屌既人係咩心態

184 回覆
63 Like 40 Dislike
吓 打個比喻
但係而家問題uo唔係普通餐廳
係一間「成日鬧食物中毒」既餐廳喎
拿 我次次搭飛機都會買早d時間
因為要預佢會delay (雖然最勁個次只係半個鐘)
如果一個唔小心會cancel我都會帶定錢方便買其他機票
同埋請假會請多一日 5日旅行請6日

問題黎啦
UO出名delay到仆街
咁屌得個d通常都係無後備方案同無做功課架啦
反正高層都唔諗住解決問題
因為仲有好多傻鳩搭
明唔明?
真係好撚煩 睇到有少少原型崩壞
條on9每個reply起碼有一個或以上大種乞衣
乜柒狗屎垃圾都用個四隻字帶過去就叫解釋回應左
香港快運取消首爾航班 乘客滯留3天捱麵包
07月22日(六) 18:08

周先生一家三口乘搭香港快運往首爾卻遇上航班取消要滯留。(資料圖片/讀者周先生提供)

香港快運(HK Express)近日接二連三出現航班取消。東網讀者周先生一家三口,原定周一(17日)出發到首爾,但出發前收到通知航班突然取消,需更改至翌日(18日)出發,行程被迫延遲1天。但噩夢連場,回程航班又再取消,最快3天後(25日)才有機位回港,一家被迫滯留3天,大失預算,身上現金幾乎用盡,只能「捱麵包」。

香港快運日前回覆東網,指近期部分航班因機組人員感染流感缺勤而要取消,其中單在本周三(19日)便已有3班航班因此要臨時取消;又指取消航班與近日流行性感冒在香港肆虐有關,影響部分機組人員健康。不過有職員反指近日多個航班取消並非完全與流感有關,反指是管理問題,人手不足所致。

周氏夫婦連同6歲女兒一家趁暑假外遊,原定周一晚近10時出發,但出發到機場途中、起飛前約4小時,收到航空公司取消航班的訊息,職員指可以選擇退款,但為免女兒掃興,決定更改至翌日上機。

之後周先生一家行程原定22日凌晨上機返港,但抵達機場之時又發現收到取消航班的信息,但櫃台空無一人,只能趕回市中心找尋酒店,大感焦急無助,「好彩仲搵到,唔係真要瞓機場。真係好離譜,好彩用剩少少,唔係真係要瞓機場」。

周先生又指,HK Express最快只能安排25日的航班返港,即被迫逗留多3晚才能回港,需臨時向公司請假,身上現金又已幾乎用清,未來數天只能節衣縮食,「你話喺香港飛唔到最多取消行程,而家焗住留喺當地,再遲多幾日都唔知點算,電話卡都無埋,聯絡都聯絡唔到」。

HK Express發言人指,對於最近包括UO614在內之航班取消事件,深感抱歉。HK Express已積極採取措施,並竭盡所能作出補救,包括為受影響之旅客安排其他航班,以及提供補救方案。

補救方法係 補客退錢
真係好撚煩 睇到有少少原型崩壞
條on9每個reply起碼有一個或以上大種乞衣
乜柒狗屎垃圾都用個四隻字帶過去就叫解釋回應左

認真回佢啲人先on9
果然係新人類
佢地成日幾十蚊訂到平飛
響 FB 打晒飛機果陣
冇預計埋出發好大機會取消例遲咩?
鬧UO成日Delay係咩心態?

正如你都唔會一邊食KFC一邊鬧烤D雞熱氣啦。

正如你都唔會一邊食KFC一邊鬧烤D雞熱氣啦。

正如你都唔會一邊食KFC一邊鬧D炸雞熱氣啦。
8) 承運人承諾會盡力以合理的時速運載乘客及行李,但時間表上或其他地方所顯示的航班時間不能給予保證,亦不構成本合約的一部分。承運人有權不給予通知而替換其他承運人或飛機,以及在必要時更改或取消在機票上的著陸地點。行程表可被更改而不作通知。對於其他承運人的往來接駁航班或不在同一張機票出售的行程,承運人概不負責。

http://www.hkexpress.com/zh-hk/need-help/conditions-carriage
呢個故事教訓成班傻鳩要睇條款
航空公司過去的往績不代表未來的表現,對其飛行安全及服務水平不做任何擔保。飛行涉及風險,機票價格可升亦可跌,甚至變成亳無價值。旅客在決定是否購買有關機票之前應先閱讀有關風險評估,以了解該建議發售之詳細資料,並應就本身的財務、其他狀況及需要,詳細考慮並決定購買有關機票是否切合本身特定的旅遊需要,若有需要更應咨詢獨立之行程、財務及其他的專業意見,方可作出有關購買決定。此對話不應被視為亦不構成本人向任何人士推介有關航空公司,或邀請或誘使任何人士去取得、購買或認購有關航空公司機票,或構成任何要約。

樓上戇鳩少陣
唔通你廿蚊買個飯
人地俾舊屎你食都冇問題咩

你廿蚊買個飯 咁咪比個飯你
你買張機票 人地咪比你坐飛機
你唔會廿蚊買個飯又要求人地用日文米啦下話

咁佢都無要求坐波音747阿?

你識唔識類比?而家唔係質既問題喎
嗰次去大阪坐uo delay六個鐘
但同日peach差唔多時間嗰班機就飛到 我睇過嗰期 係差唔多價錢 差百幾蚊
大家都係廉航 點解質素可以差咁遠?
一路坐一路屌,一路屌又一路幫襯
成班傻閪出黎吠
你張廉航機票包你可以飛到目的地咋
準時係bonus咋
你當買傳統航空機票嗰啲人係傻閪咩?
有咁撚難明咩

我都係咁諗
不過分別在於傳統航空就算delay都within 30分鐘 (Except HX)
同埋有交帶
UO真係少則幾分鐘 大則cancel埋一句operational reason由你自生自滅
其實我只係屌個D又要買平飛又要有傳統航空quality個班on9仔c9阿叔
同埋用幾千蚊買UO既傻閪

早幾日搭國航飛大陸,最初話delay2個鐘,即刻派每人75蚊餐卷,2個鐘後話聽朝先飛到,即刻安排左專車接送去酒店,成機無人鼓譟過,呢個咪傳統航空嘅分別囉
點解唔屌得 明碼實價佢錯就錯 點解本末倒置係消費者既錯

你買快運梗係你錯啦。 貪平

痴線乜道理
佢已經慳左服務、行李餐飲
泊位仲要好鬼遠
呢d係廉航點解平

但佢平唔係錯既理由

人地新加坡、韓國廉航都做到on time
點解香港快運做唔到係消費者錯

你咪坐新加坡韓國廉航囉,
on time都係服務一種, 大種乞衣

幾蚊幾蚊百幾蚊二三百蚊張機票油錢都唔夠俾啦, 重想要求咁多野,

慳成本唔請夠後備員工後備機, 咪容易delay

大種乞衣好心屌人之前讀多幾年書先啦, 食飯唔知米貴
咪咁撚蠢得唔得
睇下你自己前文後語自相矛盾

邊度自相矛盾呀大種乞衣, 窮到連字都唔識睇呀

佢賣得呢個價姐係公司afford到 同時佢都賺左宣傳

窮就唔可以去旅行?窮就唔可以見識?窮就係罪? 唔係踩親我 但只係睇唔過你呢啲垃圾用金錢黎睇人

所以我咪叫你班人做大種乞衣, 你俾得呢個價姐係你覺得可以承擔快運營運問題既後果。

我最睇唔過你班垃圾大種乞衣又要窮又要學人去旅行但懶到連後備plan都唔預備, 出左事只識屌屌屌, 正垃圾

所以你都承認引發問題首先係間公司 ? 而你因為屌唔到間公司轉為屌消費者?

你唔貪平買咁既公司咪唔需要屌, 連快運點解可以有咁多廉價機票點黎都唔知都照買出事梗係屌你啦。

一分錢一分貨, 樜渣既價錢想有天鵝肉食。 邊個抵屌

要求個航空公司準時原來係想食天鵝肉?

budget airline黎講,係
我覺得新人類似快運打手多d,明明係間公司錯就用謬誤屌消費者轉移視線,等人覺得買廉航就要預左服務差。咁就冇人屌間公司
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞