大家配眼鏡用幾多錢?

313 回覆
6 Like 91 Dislike
點解一開始會以為係白內障?
睇到一撻撻?
眼鏡通常都唔會買呢啲fashion brand,佢地啲眼鏡本身柒
Zeiss仲有stock版同非stock版
非stock唔同型號有會度幾樣measurement(有啲度5樣野,有啲度3樣野)
跟住再睇coating(就係防藍光呢啲)
平貴都配過
鏡片其實分別係有但唔大(低度數)
最緊要一戴上去無唔舒服
有d店真係配極都唔得

記得2年好再驗配一次
鏡片會變黃
去開黃埔配 有間老闆好老實 傾2咀肯落價
唔太識, 不過兩間唔同鋪買都係2000度, 想知係咪公價, 間間都差不多
度數又無
要咩功能又無,點評論
仲要睇你index
2000都可以唔同搭配所以冇得講
但一定唔係公價,好少少嘅1.74好易都4-5000
你去屋村商場果啲都得
度好鏡片
買個幾舊水架都有找
要去大商場 人地梗係開多幾舊交租交人工
佢斬眼會有白色同矇
就係配左香港Jins先有問題
我就對眼怕光
去左其他到配就無晒事
我另外有個朋友又係咁
香港jins帶得耐係真係有啲問題
帶得耐就會浮出黎
日本配
¥5500 呢個價位個框真係全膠
正常少少嘅框都¥10000
去日本配過幾次 每次都有重新度度數
旅遊熱點 通常都識英文/普通話 溝通完全冇問題

如果只係需要度數 唔洗專業都做到啦
你係香港配眼鏡都唔會expect驗眼師同你講隻眼有冇其他眼病
配副眼鏡你想有咩服務
我去細鋪配佢咪又係幫我驗眼訂貨 唔岩度到岩 唔通送個大妹妹俾你驗眼? sorry 貧窮限制我想像
專業驗眼同配鏡除左度數仲會有咩服務
公司有得claim咁好

claim返幾多?
個框係乜嘢牌子?
講得冇錯
$2500框係乜嘢牌子?
利申:
1. 以前做過某眼鏡公司back office (唔係88)
2. 我由細到大都高度數高散光,配咗咁多年都係2-3k鏡片

所以要問返,你度數、散光幾多?
某一個度數以內既鏡片,廠會入定一大堆貨切定一大批,果d 佢地放上機磨返個型啱就可以啪落副架度,所以平D;當你近視/散光超過一定度數,就要專登係塊鏡片度切同車俾你 ,量產vs度身,咁一定後者貴啦

當然,真係要計成本然後話有無呃錢既話,可以答你,就算係度身車既鏡片,成本價都係極低,我重係眼鏡公司做果陣,有員工福利可以直接問車房成本價買,你當大約2折,唔係20% off,係2折80%off

聽到呢度你可能覺得,嘩眼鏡鋪謀取暴利!? 你要考慮返,由於眼鏡唔係fast moving,你配一副可以用好幾年,所以實際上一間鋪每日既客人有限,生意有限,果陣公司要求back office同事都要間中落鋪體驗下,真試過係非旺區既細鋪可以企足一日0生意 因此佢地每一單交易要將個利潤調到好高先夠cover 其他成本;如果想好似d 旺角樓上盤平價薄利多銷既話,第一係旺區夠人流先做到,第二係要改變香港人既文化,要香港人習慣「眼鏡係時裝配搭既一部份」從而增加香港人配眼鏡既意欲。

但實際上大部份人依然係一副眼鏡帶到爛先換,所以薄利多銷so far係唔work,然後眼鏡鋪要keep 住高售價高利潤先生存到 > 大家覺得貴,繼續帶到爛先換> 惡性循環
其實唔完全係呢d 歐美fashion brand 柒(雖然都有關係,日本架真係靚好多)
另一個背後原因係香港d 眼鏡買手好保守
我以前做眼鏡公司back office,d 買手每年都會去外國睇貨
結果年年睇佢地帶返來果堆都係差唔撚多樣
只係需要度數 唔洗專業都做到啦

就算普通話溝通無問題,同唔講眼病都係啦,真係以為呀豬呀狗都有足夠訓練做同分析啲光學
夠有人上大陸睇牙,見識水平問題,個思維好難改
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞