大家配眼鏡用幾多錢?

313 回覆
6 Like 91 Dislike
6xxx
去新黑就知香港好多人捨得買眼鏡
可以claim 足, 一年有6000蚊可以買眼鏡/補品, 果陣有4千幾蚊剩拎黎買眼鏡
深圳東門三百至四百
好多人都深近視/散光過
所以佢地都以為「我配400搞掂,你去都應該大約400搞掂,俾盡500好未? 咩話你配1千? 你被人呃」

利申: 由細到大深近視+散光 + 做過眼鏡公司
手造嘢掛呢啲價位?
Hermes 15萬左右
成本幾十…口才氹你覺得值先係最貴!
話說果陣我係office 有同buyer 傾過
佢地話始終最有buying power 既係一班有錢濶太同中產返工男仕、同埋大陸人

濶太先真係會買幾副,唔同場合襯衫,但可以諗到,做得濶太既年紀....配合佢地既品味同要出席既場合......副框最緊要多石!!! 所以一定粗框先有位鑲石

中產返工男仕就會配副成熟貴野來配合自己形象,唔係黑粗就係金框

大陸人就....最緊要夠金夠多石,我好記得當年某間鋪入過6萬既k金框都賣得出

所以結果buyer買來買去都係呢d 款
深近視+散光 同果啲即日拎眼鏡係兩個世界

好多人都深近視/散光過
所以佢地都以為「我配400搞掂,你去都應該大約400搞掂,俾盡500好未? 咩話你配1千? 你被人呃」

利申: 由細到大深近視+散光 + 做過眼鏡公司
我依家都係蔡司,返唔到轉頭+1
smartlife pro 同 superb 有咩分別
我係北美,所以唔係買手問題
有啲所謂fashion brand啲較位腳位detail完全冇得比
夾硬係啲柄橋個logo出嚟就當設計
正常眼鏡唔過兩千點戴
話曬係比對眼睇野咁重要
我知
我只係想講,本身fashion brand d 品味已經差
香港d buyer 選既更加係差入邊保守果d,變咗更差
有時行過舊公司d 分店,路過望下佢地d 飾櫃d display,都係果d 款
其實d fashion/luxury brand 好多都係做時裝、手袋之類
佢地本業係無生產眼鏡
所以佢地既眼鏡全部背後都係同一間公司設計生產
呢間野係全球眼鏡生產+批發+零售霸主
因此會見到就算不同brand 背後d 款都係相似,得個logo 唔同,好似貼牌咁................因為真係同貼牌無乜分別
不過佢地就真材實料無呃你既,大部份都真係made in Italy
(asia-fit 既話有機會係MIC)
啱呀
所以我先話識玩眼鏡嘅會寧願買冇咁出名但係專造眼鏡嘅brand都唔會買fashion brand
我第一副買嘅都係dita,第一個感覺就係覺得一體感好好
全視線 依時佬 二千幾差唔多
有平有貴自己揀啦
我應該都使咗過廿萬(因為宜家有廿幾副)
Dita TB一副講緊最少都過5K,有牛角,加埋Zeiss鏡,
過過最貴鏡片萬一定價
owndays $599
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞