其實古代既中國軍隊係唔係最恐怖??又屠城,又食人肉,又凌遲

83 回覆
103 Like 9 Dislike
你邊度睇返嚟中國古代屠城係一定殺清光唔好up得就up
我查返呢一句嘅意思好似係指對殖民地政府寬容wo 行包稅制 由得佢哋貪污 強徵暴歛
呢家嘢真係唔見啲教科書有講
上網睇下 黃巢, 秦宗權 呢兩條友

納粹德軍, 日本皇軍, ISIS, 墨西哥毒販 見到都要甘拜下風
其實蒙元對百姓嘅政策係好過南宋,例如稅收方面係比南宋少極多(不過主因係蒙古人唔識處理咁多稅項
明末張獻忠屠蜀都不遑多讓
嗰時睇電影
係到諗隻牛做乜叫

點知
唔識歷史就憑個一、兩篇文章就打曬飛機。連登仔果然係連登仔。
講刑罰一定古中國最勁其次就中東 歐洲完全唔入流
異端審問時既歐洲點會唔勁
南京功能就係拎黎屠
你講黎聽下有咩招 古中國普通既剝皮已經係歐洲既頂尖刑罰
歐洲古代同中國係半斤八兩
中世紀嚟講,伊斯蘭國家最殘忍嘅酷刑都只係群眾掟石頭掟死
中東係玩道德酷刑 埋佢落土留個頭叫佢屋企人掉石掉死佢
因為呢個行為既前提係有智慧同埋語言
中國最痴線係殺你成個家族

誅九族/十族...........將D 唔關事既親戚朋友一齊殺
以前有錢人家可以執法殺人,清朝未代
相信有那美星人,同上級戰士撒亞人
親戚心諗:屌你咩,今日飯都未食唔知咩事殺左我
嘉定三屠,揚州十日

知咩料啦
秦軍坑殺三十萬趙卒
秦國=陝西
趙國=河北

河北人 應該每年都要紀念呢個日子, 同埋仇恨陝西人
英文維基入邊,亞述同中世紀歐洲都有過剝皮刑罰

洪武帝剝皮實草就好出名,但剝皮唔係普通刑罰。唐到清嘅刑典入邊已經列明 笞杖徒流死 五刑。凌遲就係法外之刑,本身就係人治同獨裁嘅表現。剝皮算係私刑同虐待,更顯示皇權制度十分差勁。

有人研究過,皮牆廟條史料係孤證,間廟係地方誌上亦係唔存在嘅。但係呢,無皮牆廟唔代表洪武帝無剝皮…畢竟條友真係心理有問題…

血處女、騎木驢、拔指甲、基本上所有肉刑係歐洲異端裁判所都可以搵到,任何一樣都係變態極致。睇埋本漫畫狼之口,大概可以有個印象貴族要玩弄人命,係幾咁輕鬆平常。

至於食人肉,歐洲11 世紀都有過紀錄。1098年十字軍食係敍利亞一場圍城戰之後食穆斯林嘅肉;11世紀西班牙飢荒食人肉;食木乃伊或者人屍唔計啦,1580年法國有單成班天主教殺咗個新教徒仲燒埋個人心嚟食。

總會有人要誇張咁去講中國點點點,或者歐洲點點點,除左要帶下風向,其實無咩意義。實際研究之中,不論地方,人類相殘無道德起嚟係無上限。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞