其實古代既中國軍隊係唔係最恐怖??又屠城,又食人肉,又凌遲

83 回覆
103 Like 9 Dislike
家陣既人一講起殘忍, 多數都會話 ISIS/墨西哥毒販 將人斬首, 屠殺幾十人.........好殘忍
中國人就通常會拎 二戰日軍出來講, 話南京屠殺好殘忍

但我睇返中國歷史, 好似古代中國軍隊先係最殘忍同變態
一打仗幾乎都一定會屠城.....而且會將成個城市既人殺到一乾二淨
最恐怖一定係食人肉.....古代已經有紀錄經常有軍隊 係直接食人肉, 用人肉做軍糧
ISIS 點殘忍 都唔會食人肉

仲有D酷刑先係痴線.......又凌遲, 將人既肉慢慢割落來, 割幾日.....又炮烙, 將人綁係條柱慢慢燒死

中國人永遠只會提 南京屠城........但又唔講下古代中國經歷過咁多屠城
而且南京屠城, 日軍都係直接用槍 用刀殺人, 唔會咁多酷刑........而且死亡人數一直有爭議, 有人認為最多都係得3萬人, 無30萬人咁多
因為 汪精衛 之後在南京成立新政府......證明南京仲有一定人口
歐洲軍隊 有冇試過人肉做軍糧??
講屠城都唔夠曾國藩系的湘軍屠南京癲,佢地要快過朝廷接管之前,盡奪太平天國的財寶
Google下都知有
你都唔一定要話你知啦
尤其果d號稱偉大將領有黑暗面都未必記錄低
鳩痕都會強搶民女啦
餓到一個地步點會唔食人
地球上,應該只有人類呢種生物,至會用盡方法折磨同凌虐敵對嘅同類,總之唔要比對方痛快咁死去。

響其他動物身上好少會咁。
一直覺得「無湘不成軍」呢句真係笑話

D湖南佬 只係識幫朝廷 殺自己同胞, 同元朗721白衣人一樣
所以人類統治地球
古代中國獨裁專政, 都可以有食人肉 呢D醜事紀錄低

歐洲比較文學自由, 如果有既話, 一定有紀錄
南京屠過幾次城,侯景之亂、太平天國湘軍屠城、勁過二次大戰嗰次
唔係幫支那請說話,不過講殘忍哩樣嘢
即使被譽為西方文明搖籃嘅古希臘都係差唔多

https://youtu.be/CWa7oUFc2qg
講說話*
分析得好有道理😂
古代有邊個族唔殘忍
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Siege_of_Ma%27arra

唔計中世紀早期果班目不識丁Germanic barbarian
十字軍都有
公道啲講句,以前啲人無論西方定東方一樣殘忍
法蘭克人都會玩五馬分屍
https://zh.wikipedia.org/wiki/%E5%A5%A5%E6%96%AF%E7%89%B9%E6%8B%89%E8%A5%BF%E4%BA%9A%E7%9A%84%E5%B8%83%E4%BC%A6%E5%B8%8C%E5%B0%94%E5%BE%B7

法蘭克與勃艮第軍齊聲高呼,要處死布倫希爾德這名惡婦。克洛泰爾王令先將她綁於馬後拖行,繞全軍一周。再將縛於烈馬足後,五馬分屍。她終於死了,葬於烈焰之中。化骨揚灰。
士大夫既要意淫蒙古係中國一部份,又要屈蒙元搞四等人制唔人道

既要、又要、再要、仲要,自古如此

實際上蒙元仲立過例禁止割肉盡孝,士大夫好憎蒙元,無產者地底泥出身嘅暴君朱重八起碼都識話「元以寬仁失天下」
Deus Vult!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞