聲優愛好[62]いのりくまおおにし

1001 回覆
10 Like 5 Dislike
純屬個人意見

但講真,安野都係得一兩部大紅大紫啫

三四線算中堅架啦

個人覺得
西田排到7、8線

鈴木5、6

東山1線中遊
東山喺神知𥚃面已經打響咗聲優偶像依條路 10年都儲落唔少fans 嗰個年代到依家仲唱得聲得好似真係得佢一個 算係異類
女武神本身都食唔晒macross d fans
會有驚喜係因為五個夾埋真係唱到和音 但係睇返佢地獨立出道嘅年份已經過晒東山嗰陣偶像加聲優嘅時候
西田個IG勁引退人妻風

而家賣碟都開始轉向電子化,唔知係咪有關
月費Streaming服務等亦都可能有影響

至於水樹呢d特例無得講
我都覺
可能Spotify monthly stat 會更加有可比性
所以我好快search左下幾個感興趣嘅人+benchmark

結論係
除非到水樹個level
否則都好難維皮
我懷疑最大盈利來源可能係開Live

依家全世界嘅音樂市場都係串流>>>實體啦
除咗streaming era之前到依家到仲叫暢銷嘅artist同啲刷數據嘅東亞偶像團
有幾
就算係東山,最近嘅live tour開咗3場
1) 刈谷市総合文化センター 大ホール(最大:1,541席)
2) フェニーチェ堺(最大:2,000席)
3) パシフィコ横浜(最大:5,000席)
assume佢3場滿座,全日本咁多人夾埋都唔夠一萬人次,
即係1場紅館都坐唔爆,fyi欣宜剩係靠香港fans都可以喺紅館開3場
聲優野其實真係冇想像中咁紅
聲優歌手嘅話主要都係靠實體碟啦,問心我唔係你fans,我就好少會喺spotify特登search你嘅歌,單靠fanbase又好難推動hit rate
唯有靠1隻碟出10款特典,靠fans買多幾隻谷銷量
然後同廣播界一樣靠賣週邊,
整cd花咁多人力物力都係賣2000yen,然後一件濕鳩衛衣賣7000YEN,仲有毛巾手帶鎖匙扣水杯螢光棒etc.,呢d毛利好高
好似係女人嚟

我成日覺得佢係女粉多過男
呢套野敗筆係 op難聽到嘔
radio改靠訂閱夠唔夠,can丁目咁
中國人

藍海策略啊嗎
咁比我都會推liyuu啦 個市場大咁多

除左毒撚仲會有班民族主義者去狂買黎支持
內田姐到依家都未爆拍拖都好奇怪 佢樣應該係最top 個班
唔係同梶裕貴咩
I mean 依家
個單野之後好似都冇任何聲氣
梶依家都結埋婚
比人咁樣拋低左去結婚可能要多D時間先可以有新一段戀情呢
can丁目上年講到明只要多250人訂閱月費PLAN,節目就可以繼續做落去
換句話說即係靠訂閱係夠,想再搵多d就靠週邊,
而家嘅廣播營運 eg agqr、音泉、セカンドショット、シーサイド 都有自己網店賣週邊
真係情願你改訂閱,都想繼續落去
Can丁目 原本都有 不過執左

真係搞手打個和
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞