阿里雲 HK C 區服務器全部死機

285 回覆
162 Like 38 Dislike
IT INFRA 9 就係咁,冇假期 keep 住 MON
全部restart 就攪掂
其實唔難
佢地收皮啦咁係咪無failover呀 得一個DC? dllm 吹得就得係咪... 比出面d人睇
做唔做,做幾多,睇你接受到咩程度的風險姐

Plan唔一定包,但包又點,人地成個mgmt platform 死的話你都係要諗DR去其他魂
我上面條link竟然無update嘅
反而呢條有
https://help.aliyun.com/noticelist/articleid/1061782022.html?spm=a2c4g.789004748.n2.6.71351865bhK6T5

幫你幫你

---进展更新---

尊敬的客户:
您好!经排查,阿里云香港地域故障确认系香港PCCW机房制冷设备故障所致,影响香港地域可用区C的云服务器ECS、云数据库、存储产品(对象存储、表格存储等)、云网络产品(全球加速、NAT网关、VPN网关等)等云产品使用。这一故障也影响了香港地域控制台访问和API调用操作,目前阿里云工程师在配合PCCW机房工程师加速处理,部分制冷设备正在恢复中。非常抱歉给您的使用带来不便。若您有任何问题,请随时联系我们。
公司有啲機係zone c, dllm 又要ot
好彩有做開slb zone b度未死得住
唔記得幾時聽番黎
好耐以前試過有data center壞冷氣,要成條team出去狂買狂運液態氮返去自製冷氣,直到整番好為止
係想mon但唔知點mon先mon到
liq nitrogen 自己運?
以前ali 用煤氣個DC,我2020入過去真係好撚熱
晏晝我仲以為仲喺煤氣DC掛緊個CLOUD
唔講係咪Ali, 但common concept唔一定包
有d service 本身只係local zone only 所以極平
再上就cross zone
再上就cross region
如果你買local zone tier 就唔會有official failover

仲未計一定有班on9 hardcode d IP , failover 咗去另一個zone / region (假設另一邊完美地頂得順) d 野都郁唔到,因為d 地址轉晒
Zone b無事喎
呢一個垃圾到底SLA 係幾多
( 2 )对于以单地域多可用区部署的 ECS ,如服务可用性低于 99.995%,可按照下表中的标准获得赔偿,赔偿方式仅限于用于购买 ECS 产品的代金券,且赔偿总额不超过未达到服务可用性承诺当月,用户就该 ECS 实例支付的月度服务费(不含用代金券抵扣的费用)。
蝕緊嘅錢都唔夠免費租佢一年10個instant 啦 DKLM
屌 上面啲國有銀行大多數用騰訊雲同M$ 兩邊行,係依到啲on9用垃圾只用阿里雲!
同時間B區面對多實例新建請求,有出現擁堵。
即係一年down 4個鐘頭機就要賠, 不過都係賠垃圾代金券
屌你今日幾度
你開最低溫都吹唔到咁凍出黎
仲有邊啲網死咗?
PCCW
補返張maintenance notice

Schedule左唔計,係你收唔到notice姐
Emergency scheduled maintenance

內地野系咁上下質地
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞