阿里雲 HK C 區服務器全部死機

285 回覆
162 Like 38 Dislike
筆記筆記,下次到自己用
《原神》開心遊玩中
唔係IT人
但如果用雲server都會咁易死機
點解我要用雲server
咁雲server同普通一個location既server有咩分別
乜唔系冇heartbeat到過左threshold就跳咩
似冇做dr drill
正常情況

A死咗應該會跳去B

但係今次
佢個服務死咗跳唔到過去
成本問題,因為阿里雲真係好平,自己架設local server,,係dell/HP買機,駁商業寬頻服務太貴,細公司好難搞

好似今次咁,我大條道理射波比阿里雲,同啲客講唔關我事,雖然都係比佢屌,local 出意外,有咩鍋都係員工咩
雲server只係server唔放在自己度,多數點都會比基本HA你,防死單機

但再到zone/regional fail over就要講錢,因為當中好多storage同traffic

你可以同雲直接買又得,自己deploy唔同的failover/DR又得
香港民主回歸中國

Anyway,大多數野「加錢就可以了」
過左12個鐘未
IT狗表示要睇埋世界杯先同你慢慢搞
今朝1050左右開始
lm
個賣點係隨時用完即棄
假設CCTVB港姐搞網上選舉選冠軍
CCTVB可以喺雲服務平台度租堆server砌一個app出嚟
將server power on開一、兩日俾觀眾用嚟投票
選完之後過幾日就熄server同delete資料
雲服務平台就只會向CCTVB收嗰幾日server嘅錢
其實好難死機
Aws咁 每區最少3個az
如果唔係hk地震全部冧晒
正常係會keep 住運作
想學多少少,香港除左用呢個仲有乜
亞馬遜, Google ?
一死就死鳩哂有無咁誇
现在机房温度已回复可开机条件,并逐一恢复当中。

抱歉后台未能提供确实时间表。但我看已经在恢复当中。
source?
係唔係test梗封google之後
政府內部全部轉阿里雲會點
點知出事
個timing同Google 個單嘢真係太啱
pccw仲邊有自己做datacenter,賣撚左好耐啦
講到好似核燃料洩漏咁樣
(打爆隻窗)
公司消息 你當冇啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞