阿里雲 HK C 區服務器全部死機

285 回覆
162 Like 38 Dislike
阿里雲發生故障 澳門多個網站無法瀏覽
18/12/2022 16:34
ADVERTISEMENT

雲端服務供應商阿里雲發生故障, 澳門多個網站受到影響, 無法瀏覽.
澳門司警表示, 網絡安全事故預警及應急中心接報, 指因為阿里雲在香港機房的終端裝置發生故障, 令澳門金管局、 銀河集團,以及蓮花衛視等關鍵基礎設施營運者的網站, 以及部分外賣平台和媒體應用程式, 中午起暫時無法使用, 網絡安全中心正跟進事件.
IT: 呀....明白...我地都check 緊log架啦...搵緊原因....
三國志到宜家都上唔到
澳門金管局
上面話要用咩cloud就咩cloud啦
邊忽到 infra 話事
今朝先睇新聞見d 19議員係到創科創科 全部9upper...吹水我都識啦...落手做到時咪又係步步都錯
澳廣視網站12月18日消息,澳門多個關鍵基礎設施網站受阿里雲故障影響,今日 中午起無法訪問使用,包括政府、傳媒的網站和應用程式。

澳門司警表示,網絡安全事故預警及應急中心接報,因阿里雲的香港機房節點發生故障,導致澳門金融管理局、澳門銀河、蓮花衛視、澳門水泥廠等關鍵基礎設施營運者的網站、澳覓和mFood等外賣平台、以及澳門日報等本地傳媒應用程式,自今日中午起暫時無法訪問使用。網安中心已聯繫相關關鍵基礎設施營運者並跟進。
支那game
趁機bam google啦
唔好講笑, 真係好多價低者得...由期你IT對上係account或者hr話事就算你比埋data都淨係講錢
zone B,C,D都死鳩哂
今次事件後仲有冇人信中國 Cloud ?
Resource Oversubscribed
黨鐵一樣 準時99.99%
AEON唔收
香港是一個福地

【阿里巴巴9988】阿里雲香港有機房出現故障 連累澳門金管局網站死機、有加密貨幣交易所無法取款
股市 17:38 2022/12/18
azura aws 唔用 抵死
印象中一個鐘內攪掂?
奶得共就預咗要幫襯中資
Timeout risk 唔關幾多年前事;cloud service 公司有責任確保procedure, software, hardware 喺24x7 mission-critical 嘅requirement 下唔會有timeout 超出service pledge …

一次係咁又有一次,乜嘢tail risk 低概率嘅都中曬;明顯係間公司有問題,今次香港創科又可以揚威海外
可能真係冇呢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞