鄒幸彤被控煽惑去年六四集結 原被陳慧敏判囚15個月 張慧玲裁定上訴得直 定罪撤銷 鄒幸彤:「估唔到喎」

99 回覆
335 Like 5 Dislike
放咩 佢仲有其他案係身坐緊
所以其實只係衰警方冇主動提供返集會建議
然後導致禁集會令失效
先令到後面一連串既行為不成立

然而張官都係覺得篇文係煽動緊
阿妹加油!
一黑一白
呢單嘢 嗰時一上庭已經俾鄒幸彤chok到差佬 唔係因為防疫專家建議而唔批集會

但當時明明就係話因為要防疫而唔批不反對

個警司喺庭到語塞咗
所有警察做嘢都係用警務處處長名義行事,嗰啲信件/命令全部都係寫住負責主管代行
最主要係Amy Chan唔畀彤dispute banning有否ultra vires同operational proportionality,班太就睇落可以有parallel challenge:

44. 本席認同在一般性措施下,一名市民可以在沒有上訴機會下被檢控,所以法例詮釋應容許市民於刑事審訊中質疑措施合法性。本案禁止令是一般性措施,而不是針對個別沒有遵循執‍行通知的市民。雖然答辯人依賴《公安條例》下的上訴機制,並強調條例列明上訴委員會的裁定為最終裁定,但該機制根本不‍能提供上訴機會予一般市民(如上訴人),因只有指定人士可‍以上訴。

不過都預直上CFA啦,彤都就重完15個月
用呢個方法推翻定罪既影響遠大於單純話佢篇文唔煽動
所以投訴警察課嘅最終下文係無法追查,因為全都用警務處處長名義行事。
阿牛真心膠
仲要同納稅人錢打官司
被告就自己俾
而且亦限制左警方權力
赤大 唔係講笑
班太講明重大法律觀點爭議一定會上上訴庭
等睇釋法,再告過
做吓戲扮司法獨立啫
曾健成道:「仲有少少公義。」

你今日被政府告咗未?
機會等於0
有國安法仲想放人?
呢D大中華膠你話呢?
yc: 證明香港仲有法治,香港人加油
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞