鄒幸彤被控煽惑去年六四集結 原被陳慧敏判囚15個月 張慧玲裁定上訴得直 定罪撤銷 鄒幸彤:「估唔到喎」

99 回覆
335 Like 5 Dislike
提告個位坐翻
打和
正苦:呢單就做下樣判佢贏啦
年輕人係咪唔知大陸一向係咁?以前係大陸成日時拉時放啲民運人士....冇嘢同歐美傾就拉尻佢,有嘢同歐美傾就放,傾完再拉,不停循環
同埋無理解錯既話
警方係無權唔批任何集會
只係可以加合適條件去保障集會人士安全同集會途中既秩序
而且因應係武肺期間
需要再附加一定既防疫條件
但警方一味唔理支聯會既配合
而反對左個集會申請
咁樣已經係不合法
即集會唔係話你警佬想禁就禁
咁又唔係去到無權唔批任何集會
而係長官要提出切實可行的措施或條件去令個集會可以進行,如果對方表示做唔到或客觀條件上做唔到 (唔係長官覺得對方做唔到),長官就可以唔批
應該咁講
警務處處長係有權基於某啲理由 (國家安全、公共安全、公共秩序、保護其他人嘅權利) 而唔批准集會
但係首先要考慮有冇辦法加啲條件,令到個集會唔會危害上面嗰幾個原則
警察嗰邊就係冇(認真)考慮到呢點

第245章 《公安條例》
9. 警務處處長禁止舉行已作出通知的公眾集會的權力

(1) 在符合本條的規定下,警務處處長如合理地認為,為維護國家安全或公共安全、公共秩序或保護他人的權利和自由而有需要,可禁止舉行任何已根據第8條作出通知的公眾集會。
(4)在任何情況下,如警務處處長合理地認為可藉施加第11(2)條所訂的條件,而達到維護國家安全或公共安全、公共秩序或保護他人的權利和自由的目的,則處長不得行使第(1)款所授予的權力,以禁止舉行公眾集會。
thx
啲狗唔識例啦
不嬲用public order 同 national security
呢啲就好難話加條件就會ok 咪合法

今次咁啱係同 健康有關咪唔得
嗰陣就係以為可以用疫情做無限延伸ban集會
無用公共秩序同公共安全做論點
前提只有警務處處長才可以禁止集會
但佢地又想"扮到"今次唔批唔關政治/國安原因
用公眾衞生做理由又無做戲做全套
唔知佢真心定講笑
咪都係要還押

保釋到先講
上上訴
禁止集會令只有警務處處長有權發出,
副處長級及以下職級警員則無權發出禁止集會令。
因為公安條例要俾alternative 出黎
但警方無
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞