2026年世界盃增至48隊 名額分配歐洲16隊、亞洲8隊

262 回覆
10 Like 216 Dislike
好簡單,到今時今日澳洲都仲係扶緊大洋洲足協,留喺大洋洲足協就係白白貼錢,喺AFC起碼都掠到筆先再分返少少俾大洋洲班友
16隊排名最高球隊成為種子隊直入32強淘汰賽免打分組賽,另外16隊由32隊分8組,每組頭2名出線同16隊種子隊打淘汰賽,多咗16場波睇兼保障強隊入圍淘汰賽。
好奇唔明你講咩野.

澳州本來屬於大洋州. 只不過佢伸請打亞洲預選賽.
依家走番去大洋州打有咩野問題??
有冇機會經投訴/去信反映還原玩法?唔想以後啲世界盃都咁戇鳩
中国 都攞唔到資格
弱智縮撚返埋啦屌你老母 你同班撐狗嘅一樣要呼吸同食飯呀

//最佳例子,正是1985年5月19日的世界盃外圍賽,香港隊作客北京工人體育場,由於實力較強的中國隊只要守和即可晉級下一輪外圍賽,外界在賽前普遍看淡港隊的晉級機會,但最終竟然成功以弱制強,爆冷以2:1擊敗中國隊,震撼全港;球迷紛紛拉起自製的橫額到啟德機場迎接港隊凱旋,足球作為香港百年歷史中主流的草根文化,其詞彙之語境自然亦是普羅華裔港人的草根文化,當中幾位球迷便拉起了一寫上「香港隊勁揪」的橫額,簡明地表達出香港隊猶如大衛打敗巨人歌利亞的聖經故事般,完成了不可能的任務。//
好似係賽前踢 12 碼
花迷係on9 d 字都唔撚識睇
你個logic係澳洲因為直入位先轉會嘛,咁亞洲加到八席,點解又要多舊魚返去啊?呢啲point咪又係公海啲柒頭,又唔了解下各足協背後涉及嘅利益,喺AFC同OFC嘅得與失,講到爛晒嘅point,唔通「有世界盃席位澳洲就會返去」呢個point你唔係執啲無知嘅柒頭皮嘅口水尾講出嚟咩
整返個老人盃
俾C朗 美C打仲好啦
咁你做乜學啲警犬呼吸呀?
咁美加墨啲聯邦州駛唔駛又分開晒嚟參加?
講真真係睇到尷 一副好有研究好認識嘅樣子9up
即係點?
開波前踢咗12碼先,然後贏個方就可以玩死守120分鐘?
https://www.theguardian.com/football/2022/dec/01/world-cup-organisers-consider-ditching-three-team-group-format-for-2026

同埋FIFA已經因為度唔掂點三隊一組確保公平性而開始縮沙,仲講咩3隊一組,扮識都跟貼少少啦
一睇就知係cctoy既傻鳩
FIFA 真係負責貪污同攪亂足球
純粹用出線世界盃去睇好正常
大洋州有咩野隊夠澳洲打.
之前未入亞洲,場場1X:0, 2X:0

至於打亞洲盃,只要澳洲同FIFA傾攪掂
你都識講利字當頭.
而且澳洲願返大洋州.亞洲國家咩柒都支持.
小左隊爭亞洲出線.

大洋州一個席位明做給澳洲. 大洋州其他國有邊隊打得.
又有錢既. 講來聽下.
唔係澳州出線,給其他隊出線米出醜.
澳州都可以炒佢地1X:0
公道講,UAE 同阿曼以下果堆以下未至於可以屌打。

7-8隊爭最後一個位咁啦。
咁世界盃外圍賽都係世界盃
睇到你飽
咪講撚咗澳洲喺OFC就要貼錢俾班成世都唔會自己搞職業聯賽嘅國家,喺AFC有水掠,早幾個月自一齊傾搞AFC Super League 啊。乖,唔識其實唔駛突個頭出嚟扮識
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞