2026年世界盃增至48隊 名額分配歐洲16隊、亞洲8隊

262 回覆
10 Like 216 Dislike
https://www.ltsports.com.tw/article/122425
2026年世界盃將由32隊增加到48隊

根據新的分配方案,亞洲8個名額,非洲9個名額,中北美及加勒比地區獲得6個名額,
南美洲6個名額,大洋洲1個名額,歐洲16個名額。
如此,亞洲比現行多出3.5個名額,
非洲多出4個,中北美洲及加勒比海地區多出2.5個,南美洲多出1.5個,
大洋洲多出0.5個,歐洲多出2個,附加賽決出2支球隊。

亞洲比現行多出3.5個名額 => 中共/香港好大機會出線??
非洲多出4個
中北美洲及加勒比海地區多出2.5個
南美洲多出1.5個=> 加得咁少,將亞洲減1個,令南美洲多2.5個合理D.
大洋洲多出0.5個=>澳州出硬線.

世界盃賽制改埋=>
48隊分16組.3隊1組. 小組賽和可能要踢12碼,頭2名出線.
之後32隊打淘汰賽.
傳統強隊應該都難D小組出局.
到越南都未到中國同中國香港囉
好多黃豬口講支持港隊架喎
小組賽3隊有兩隊出線真係on99
踢成幾十場就係為左睇每組一隊出局
吸引力減左大半
亞洲8個名額
16組首名入16強咪算
出唔出到線關香港人支唔支持有咩關係?
2022年外圍賽,佢個小組排名係第5,差第4 ge阿曼成8分,所以都係入唔到
唔係點搵錢
條友弱智的 咁多想搵位入
但48隊沙特可能都喺second pot,第三講緊係紐西蘭越南之流
如果港隊真係入到你會唔會覺得佢地出去獻醜
大洋洲d魚腩隊都佔1個名額
為咗賣貴直播同廣告費
等於逼人食加大個餐
講真 32隊都好多垃圾戲碼
48隊姐係再多16隊中低水平
可觀性低好多喎

咁玩不如外圍賽當決賽周咁宣傳
多人支持咪多左人或者佢地仔女去踢波
咪變相多左足球人口有好球員基數大左
48隊
分組賽有排睇
山西豆腐隊有jer既都有得入
場場10-0
唔識唔好亂講啦
南美足協得個十個成員國 仲話要加多2.5
澳洲係亞洲足協 大洋洲關佢咩事呀
亞洲多3.5個都未輪到中共同香港啦
其實即係搬左個外圍賽去決賽周
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞