[劇透] 陳奕迅 FEAR AND DREAMS 香港演唱會集中討論區 (2)

1001 回覆
60 Like 162 Dislike
林家謙早排先請Eason做演唱會嘉賓喎
開不了心係咪第一次唱live
點解我睇rundown好似見唔到啲經典老歌(明年今日、單車、富士山下……),係我睇錯定淨係尾場先會唱?
9年冇開,唱堆歌成堆唔識
我覺得去到中間有機會
真係好好聽
duo係因為感冒同沙塵暴
奉旨要唱咩
雖然好多歌吾識,但睇完好感動, good show
今次佢想match返主題 同埋想用歌去代替講野
所以先揀D冇咁hit既歌 而且頭2個鐘都一氣呵成直落冇吹水
可能咁啱今次Jerald做music director 不嬲都有自己既風格 唔鐘意迎合市場
如果Carl做既話應該都會有得聽多D經典歌 (相對上commerical少少)

但作為超級死忠 有幾首歌真係無諗過會聽到live
滑鐵盧 告別娑婆 連請相信我同遊離份子都有
今次我係第一次有機會睇佢演唱會 絕對收貨
佢而家開幾日
抖一日對把聲都好啲
第一次搶到演唱會飛,純粹想聽啫
我仲不停J緊黑夜不回來 好撚正
等我開騷前惡補下
hit歌我覺得有七百年後 任我行 幸福摩天輪 今日 與我常在 重口味等等已經算係咁
佢開過接近十次大型演唱會
冇可能次次都唱個啲經典嘅…
期待下encore囉唯有
啲歌仲偏過到上一次係麥花臣睇佢嗰時好似ending大合唱與我常在
今次大合唱係幸福摩天輪
買左幾錢 係邊到買
呢9年出過the key, getting ready, LOVE三隻大碟
係時候惡補下啦
其實新舊歌(每間唱片公司時期),side track同派台歌個比例都好balance。

咁過往都係演唱會會唱多少少最近期岀既碟都無可厚非既,睇得岀個rundown好用心排好fit個主題,又唔洗因為唔熟而踩個rundown

佢唱完就變hit歌㗎喇
有生之年聽到遊離份子live ,聽到喊撚左
真心encore 唱返幾首hit 啲既都好
我知死忠會好鍾意呢張歌單
但Eason 好聽既歌係足夠開side track 演唱會
成十年無睇佢唱hit歌好想睇下佢依家呢個狀態會點演繹
無嘉賓阻住晒先好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞