[耳機撚] 討論各大耳機店及耳機 (135)

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
岩岩睇多次好似係fir篇野話已經同香港買返哂d貨 運哂返fir 只係ect唔遵守協議 偷偷地keep起左d拎黎賣
點會 假設你係經美國經銷商買水貨寄過啦 你都一樣有保 只係你要自己寄
佢係講緊 唔係經佢認可既經銷商買既冇得保姐
There were certain dealers that didn’t comply with this agreement.
係依句 定係我get錯意思
Fir 咁講嘅話就係 ect 玩嘢
冇 get 錯,等睇 ect 回應

而家始終都係 Fir 單方面咁講啫
我get到既意思係講緊非認證既dealer買先係void all support
但假設你係係其他國家買水貨寄返黎香港 例如moon audio 台灣myiem果d 一樣都係經佢認證左既dealer黎 只係唔係香港行貨 所以咪自己寄返去保
但依家ect唔係authorized dealer黎 佢賣既咪void all support
Fit 係咁意思,不過一般普通人鬼會日日留意佢哋啲聲明咩

而且 ect 之前的確係正式代理,咁對 11月30 之後買就 ect 貨嘅人就好唔公平

唔知 Fir 係諗唔到呢點,定係有其他原因
咁又要講返上面 fir講左係有dealer唔遵守條約在先
There were certain dealers that didn’t comply with this agreement.
佢地一早傾好哂 回收哂 係有人偷偷keep住左一部分黎賣
對人唔公平果個係ect 佢自己唔跟條款 要消費者受

ps. 如果冇炒車既話 我點都係覺得ect先最有問題
所以 如果你問我最公平既方法係咩
唔係fir要幫ect抹屎忽 而係ect自己回收返流左出去果堆老鼠貨 咁先係對消費者公平 鬼叫前代理唔跟條款玩野?
正路 ect 同 FIR 達成 agreement 之後,ect 係應該回收市面上嘅 ect 貨,不過都唔可以排除緩沖期太短,市面上仲有未回收嘅 ect 貨,而俾唔知情嘅消費者買咗

FIR 係唔係唔應該一刀切咁 cut 晒所有保用同支援呢?
係 所以依單野最後我相信fir一定要幫ect抹屎忽
死死氣幫手有限度保養埋依堆「唔跟條款」既貨 最後ect就會做大贏家

但講到尾最正路應該係ect自己同返未知情果班買家講依堆貨係唔受任何情況既保養 如果接受唔到就照價回收返比fir
但依個情況一定唔會發生 商家嘛

所以講到尾我以後唔會買ect既貨
10k就差唔多
其實係唔係應該消費者照搵 fir /新代理做保養同支援,之後 fir 就 claim 返 ect 錢?(因為 ect 冇盡力做好回收,違反咗 agreement(當然我哋唔知到個 agreement嘅內容))

始終好多人真係唔會睇佢哋啲新聞,假如買咗第二日就人為入水壞咗,當過保自己搵 fir 整,fir 又係冇理由唔整喎
npmall = ect
緩沖期太短個說法唔可能成立
iem 7k都差唔多

justear呢種靚cm除外
npmall 嗰啲減價貨尾就一定唔成立

但係 12月1日 買嗰啲呢?

定係 12月1日嗰時已經冇晒 ect 貨係街鋪?
純結果論
如果fir真係有應承會處理ect貨
而呢刻npmall仲有貨可以玩劈價劈死個牌子
咁即係根本之前就冇諗住收翻街舖D貨,擺明車馬要攪死fir
咁fir起曬鋼都正常
不過fir 將12月1到攪大劈嗰段時間嘅貨都當老鼠貨係過份D
一係fir捉到舊代理嗰段時間低調劈
一係fir都擺到明要寧願犧牲聲譽,都要等嗰段時間買入嘅用家追討ect,你攪我,我攪你
反正我fir遠在天邊,用家都奈佢唔何,反而賣貨嘅舖頭/npmall會俾班用家有排嘈
我估sales賣貨都會同客講,雖然係水貨,但係一般都會照保,咁就商品說明條例有排玩
ect咁攪真係損人不利己
癲起上嚟要連自己都打死,都算勁,配服配服
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞