[突發] 科學家證實, 錢可以買到快樂 ! ! !

207 回覆
486 Like 25 Dislike
你啱 ,不過咁嘅思路,應該似為保證重低收入做驗証
因為仲係要返工
學術界應該連拎funding 研究黑鬼average 較低智、女人average 數理能力較低
呢啲都一定難撚過登天
其實邊個講唔得個d只係自己安慰自己
遲下再有研究話人類都有性慾
洗你講
其實類似嘅實驗學術界做過好多次,結論多數係物質只能夠有短暫快樂,而依個都算係學術界共識,所以依個實驗真係鬼鬼地。

利申非major 只係electives讀過下
big 4 搵到64k , 但workload 咁
我頂唔住喇

真係壓力好大呀
係。。。我想上太空呀。冇錢點上呀!
我想上8大山山頂呀。冇錢點上!
我想去深海呀!冇錢點去呀!

所以話冇錢點得
diminishing marginal return
係咪搞笑諾貝爾
啲funding 有落到普通人手,唔係揮發咗
呢D以前D paper都已經有
係新果D唔俾cite/ 講呢D俾人屌先冇再用
個研究睇落好傻鳩 但實際上就係為咗反駁你呢啲濕鳩理論
所以啲人先話「social science」唔係science
咁又唔同喎 係政府、權貴、學校成日洗人腦命運可以拿自己手 知識改變命運

但實情任何嘢一早有哂脈絡
出身基因殿定咗你嘅位置去到邊

努力個個人都有
但要達成結果運先係佔最大因素
Ig Nobel Prize下話
放你入control group
想睇下劉鳴偉 鐘陪生 何乜乜吹到自己去酒店執房 靠實力入mit 嗰啲 係公屋家庭成長會有咩「成就」
搵我實驗下啦喂
科學家証實精子可令女人懷孕
『錢』可以買到快樂
擺明係講緊一出世就做富二代 / 唔洗返工就有既『錢』啦
唔撚係捱左幾十年搵返黎既 錢 啊,咁唔通問地盤佬快唔快樂咩。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞