[突發] 科學家證實, 錢可以買到快樂 ! ! !

207 回覆
486 Like 25 Dislike
垃圾研究,sample size細到
因為搵錢愈來愈難
因為你講嘅「再多」其實唔係真係咁多
鬼唔知咩
錢仲可以買埋健康,家庭
有錢,可以享受最好的醫療服務
有錢,可以吸到班女同你組織家庭
咁樣仲唔快樂?
冇錢?快條撚樂咩,生唔生存到都成問題
可能係因為錢對一個人嘅效用會愈來愈低
同埋都要睇你多咗錢嘅代價係咩
如果係無啦啦多咗錢,唔使任何額外付出,唔會唔快樂㗎
但往往搵多咗錢就要承擔更多責任同壓力,當責任同壓力>錢給予嘅滿足感,整體收益就會愈來愈低(趨向負值)

利:唔是太識,留名等讀經濟嘅人解答吓
科學家:原來有錢很快樂 只我一人未發覺
係串,成段廢話嚟
錢買到時間,請人做家務,唔洗自己做;唔洗煮飯食,直接買外賣;自己揸車行,行最快既路
錢買到靚床,又可以買到啲靜既單位,睏都睏得好啲
錢買到關係,識到啲勁人,又可以學嘢,等同於間接買到知識
冇錢?等死
英國研究?
當然會,邊際遞減效應而已
廢撚話來
錢向內都可以買到快樂
只是班柒頭成鳩日講:無錢都可以好快樂

咁只是未有錢過,係度打飛機摔碟

唔撚好俾呢班陷家祥呃到 🙏🙏🙏
冚家都係財產點會唔快樂
有錢未必一定快樂,但至少可以讓你傷心地取笑窮人。
咁有100億多100000億唔同
你唔夠快樂,係因為唔夠多
我五千萬可以開心成世了
Money doesn't buy happiness

It buys crazy ass happiness
認同,特別係現在左膠差不多係 Social sciences 嘅主導
唔係架,有啲反智研究話越有錢越唔快樂
我五千蚊ok了
你好難知道到底呢篇文係唔係出自左膠手

首先佢標題已經有寫 Wealth Redistribution呢種字眼 已經有少少左既味道
佢D cash recipients 都寫到明係 Liberal-leaning

可能重點唔係有錢=快樂
而只係多一篇文support 重新分配財富令人快樂》應該支持
可能都係左野黎
學術界 由其係 Social Sci 多數 左傾
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞